Світ

У Словаччині на виборах президента перемагає прозахідний політик

У Словаччині на виборах президента перемагає прозахідний політик

Фото: Marko Erd for the Sme daily

Колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок

Чапутова, яка була обрана у 2019 році на платформі боротьби з корупцією, відмовилася балотуватися на другий термін після постійних нападок з боку союзників Фіцо.

У Словаччині у першому турі президентських виборів  перемагає колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок, який не поділяє антизахідну риторику прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Про це у суботу, 23 березня, пише Bloomberg. 

Іван Корчок, який заявив, що має намір утримати Словаччину в європейському мейнстрімі, набирає 40,3%, випередивши Петера Пеллегріні, спікера парламенту і члена правлячої коаліції Фіцо, який отримав 38,4%.

Далі ці два кандидати зустрінуться у фінальному турі виборів 6 квітня.

Вказується, що проросійський колишній голова Верховного суду Стефан Харабін набрав третє місце за кількістю голосів. У нього 11,75%.

У той же час, Bloomberg зазначає, що розрив між кандидатами невеликий і якщо переможе Пеллегріні, це дасть Фіцо більше можливостей для просування своєї програми, яка викликає занепокоєння Європейського Союзу через його намагання переглянути систему правосуддя в країні і нападки на ЗМІ.

Натомість Корчок обіцяє підтримувати проєвропейський курс країни.

Відомо, що глава держави Словаччини займає здебільшого церемоніальну посаду, однак може накладати вето на закони і призначати урядовців, суддів і керівників центрального банку

Раніше міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив, що країни НАТО не повинні відправляти свої війська до України. Замість цього потрібно повернути на батьківщину “боягузливих” українських чоловіків з-за кордону. 

Нагадаємо, Фіцо зробив низку скандальних заяв. Він заявив, що виступає проти вступу України в НАТО, “тому що це буде фундаментом Третьої світової війни”. Також прем’єр Словаччини порадив українцям віддати росіянам частину своїх територій, бо це начебто єдиний спосіб припинити війну.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button