Світ

У Конго шириться нова форма віспи

У Конго шириться нова форма віспи

Конго веде переговори про допомогу в закупівлі вакцин

Влада оголосила спалах по всій країні надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. Вчені вважають що мутація легше передається, але має нижчий рівень смертності.

У Конго виник спалах нової форми віспи, від якої з початку року загинуло близько 300 людей, повідомляє The Independent.

За словами вчених, нова форма віспи, яку виявили у шахтарському містечку, може легше поширюватися серед людей. З січня у Конго було зареєстровано вже понад 4500 підозрюваних випадків захворювання.

Місцева влада оголосила спалах по всій країні надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

“Аналіз пацієнтів, госпіталізованих у період з жовтня по січень у місті Камітуга на сході Конго, свідчить про те, що нещодавні генетичні мутації вірусу віспи є результатом його постійної передачі людям; це відбувається в місті, де люди мало контактують з дикими тваринами, які, як вважається, є природними переносниками цієї хвороби”, – йдеться у статті.

Провідний автор дослідження Пласіде Мбала-Кінгебені заявив, що “ми перебуваємо на новому етапі розвитку віспи”. За його словами, скоро результати цього дослідження будуть опубліковані в одному з журналів. У виданні додали, що Мбала-Кінгебені є очільником лабораторії в Національному інституті біомедичних досліджень Конго, яка вивчає генетику захворювань.

Водночас дослідник зауважив, що ураження, про які повідомляє більшість пацієнтів, є легкими та знаходяться на статевих органах, що ускладнює діагностику хвороби. Під час попередніх спалахів хвороби в Африці ураження зазвичай фіксувалися на грудях, руках та ногах. Він додав, що нова форма, швидше за все, має нижчий рівень смертності.

Мбала-Кінгебені зауважив, що в Конго менше половини людей, які хворі на віспу, проходять тестування.

“Ризик полягає в тому, що якщо пацієнти самі не звернуться до нас, ми матимемо мовчазну передачу хвороби, і ніхто про це не дізнається”, – попередив він.

Експерт зазначив, що більшість людей інфікуються статевим шляхом, причому близько третини випадків захворювання на віспу було виявлено у людей, які надають інтимні послуги. Причому більшість випадків захворювання припадає на чоловіків-геїв або бісексуалів.

Попри те, що епідемії віспи на Заході стримали завдяки вакцинам та лікуванню, в Конго майже нічого не було доступно. Наразі чиновники ведуть перемовини з країнами-донорами, такими як Японія, про допомогу в закупівлі вакцин.

Нагадаємо, у попередні роки у світі боролися з віспою мавп у людей. Однак, рік тому Всесвітня організація охорони здоров’я ухвалила рішення більше не вважати віспу мавп глобальною надзвичайною загрозою у сфері охорони здоров’я.

На Одещині спалах скарлатини: є жертви

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button