Україна

Одна “повістка” на всіх: що варто знатиСюжет


Одна повістка на всіх: що варто знати

У Києві та Івано-Франківську військовозобов’язаним наказали з’явитися в ТЦК протягом 10 днів. Що відомо про документ, який вже встиг налякати українців.

Слідом за Івано-Франківськом наказ про те, що усі військовозобов’язані мають самостійно з’явитися у військкомат, не чекаючи на вручення повістки, опублікував Оболонський ТЦК та СП Києва. Згідно документу на це військовозобов’язані мають 10 днів. Що означає мобілізація через систему “однієї повістки” розкаже 1News.

Про що йдеться у цьому документі

Загалом в наказах зазначається, що усі військовозобов’язані, які проживають в зазначених районах та мають мобілізаційні розпорядження повинні протягом 10 днів з’явитися за адресами, вказаними в їхніх мобілізаційних розпорядженнях і повістках.

Вимога стосується і тих, хто раніше не отримував персональних повісток або мобілізаційних розпоряджень. Також у наказі йдеться про те, що забороняється зміна місця проживання військовозобов’язаним без дозволу ТЦК та СП.

В документі наголошується, що ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, на військову службу за призовом серед резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років (Стаття 336 ККУ).

Нічого нового

Зазначимо, що такі накази – це стандартна процедура. Її основна мета полягає в повторному оповіщенні військовозобов’язаних для їх подальшої явки до ТЦК для уточнення їхніх військово-облікових даних. При собі вони повинні мати військовий квиток, паспорт, медкнижку, документи що надають право на відстрочку.

Представники ТЦК Івано-Франківська уточнили, що такий наказ видається щоразу, як продовжується дія воєнного стану та мобілізації на підставі продовження строку воєнного стану указом президента України.

Скандал зі шпиталізацією

Днями ЗМІ з посиланням на керівника Коломийської районної військової адміністрації Любомира Глушкова повідомили про те, на Прикарпатті призупинять планову шпиталізацію чоловіків віком від 18 до 59 років без згоди Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Сьогодні заступник керівника Івано-Франківської ОВА Віталій Ільчишин повідомив, що такі повідомлення у ЗМІ не відповідають дійсності.

“На Раді оборони області справді розглядалося таке питання, підставою для якого був лист від ТЦК із відповідним запитом. Проте Рада оборони не приймала рішення про заборону на госпіталізацію. Було лише доручено опрацювати та підготувати своє рішення департаменту охорони здоровʼя про заборону або ні”, – передає його слова видання Галка.

Водночас Ільчишин зауважив, що в країні чоловіки, котрим видали бойові повістки і мають рішення військово-лікарських комісій (ВЛК) про придатність до служби, звертаються у медзаклади з минулими хворобами, шукаючи лазівки уникнення служби в армії. Це, на його думку, і стало підставою для такого запиту від територіального центру комплектування аби було неможливо госпіталізувати без дозволу з ТЦК.

Нові умови для охоронців

Кабінет Міністрів України 18 квітня вніс зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності. Від тепер чоловіки в Україні, які підлягають загальній мобілізації до ЗСУ, вже не можуть працювати охоронцями.

Влаштуватися на роботу тепер можна тільки тим, хто перебуває у військовому резерві та має відстрочку від призову. Також це можуть зробити ті, хто не підлягає призову в армію.
У заяві на роботу майбутній охоронець зобов’язаний подати такі документи:

  • підтвердження проходження служби у військовому резерві та перебування у військовому оперативному резерві. Усі дані мають бути відображені у військовому квитку, контракті або довідці з військкомату. Копія документа теж має бути додана, за винятком для тих, хто не підлягає призову за мобілізацією;
  • копію військового квитка, контракту або довідки, що підтверджує право на відстрочку від призову на строкову військову службу. Також може надаватися довідка про непридатність особи до військової служби за станом здоров’я.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button