Україна

Сьогодні виповнилося 30 років з моменту першого засідання Верховної Ради

15 травня 1990 року відбулося перше засідання Верховної Ради УРСР, передає 1NEWS з посиланням на Радіо Свобода.

30 років тому відбулося перше засідання Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яке пізніше стало першим скликанням Верховної Ради України. Саме парламент відігравав ключову роль за часів найбільших викликів, які були перед Україною, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Історія українського парламентаризму достатньо молода, якщо ми порівняємо з іншими парламентами світу, де вона вже століттями спостерігається. У нас інша ситуація. Розвивався український парламент досить швидко. Іноді в позитивному, іноді не завжди в позитивному сенсі. Це теж правда. Як у будь-якій інституції, були моменти успіху, були і поразки, були і помилки. І це лягає на плечі всіх народних депутатів усіх скликань Верховної Ради України», – сказав спікер.

Він також заперечував, що роль українського парламенту нівелювалася за ці роки.

«Це, напевно, не перший і не останній раз, коли йдеться про те, що якась роль української Верховної Ради нівелюється. Але, як показувала історія нашої держави, саме в ключові моменти, в самі виклики, які були перед нашою країною, парламент відігравав ключову роль. Парламент завжди був не тільки законодавчим, а й балансуючим інструментом», – заявив Разумков.

За його словами, Верховна Рада відображає все українське суспільство, «з його плюсами і мінусами, з досягненнями, з проблемами, з політичним баченням, соціальним статусом».

Нагадаємо, 15 травня 1990 року відбулося перше засідання Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яке пізніше стало першим скликанням Верховної Ради України. Народні депутати того скликання прийняли Декларацію про державний суверенітет України і Акт проголошення незалежності держави.

 

 

 

 

 

Back to top button