Україна

Названо історично заселені українцями землі Росії


Названо історично заселені українцями землі Росії

Президент Володимир Зеленський доручив уряду розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців в РФ.

Шість регіонів сучасної Російської Федерації історично заселені українцями. Про це повідомляється на сайті президента України у понеділок, 22 січня.

Зокрема, глава Української держави Володимир Зеленський підписав указ про історично населені українцями території в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ.

Як зазначається в документі, Росія впродовж століть систематично вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, у тому числі на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині.

Також Росія порушує права українців на отримання освіти українською мовою та її вільне використання, громадянські, соціальні, культурні та релігійні права, право доступу до україномовних ЗМІ.

Указом доручено Кабміну розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців в РФ, у тому числі на історично населених ними землях.

Крім того, Україна збере факти і свідчення про злочини, вчинені проти українців, що проживають (проживали) на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації щодо українців, відновлення та збереження історичної пам’яті.

Нагадаємо, сьогодні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Про це він повідомив у відеозверненні до Дня Соборності України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button