Цікаве

Перші “теплокровні” динозаври могли з’явитися 180 млн років тому – вчені

Перші теплокровні динозаври могли з явитися 180 млн років тому - вчені

Фото: pixabay.com
Динозаври стали теплокровними близько 180 мільйонів років тому

У новому дослідженні розглядалося поширення динозаврів у різних кліматичних зонах Землі протягом мезозойської ери.

Вчені дослідили понад тисячу скам’янілостей динозаврів і з’ясували, що ці тварини стали теплокровними близько 180 мільйонів років тому. Про це повідомляє ScienceDaily.

Вчені з Університетського коледжу Лондона вивчали поширення динозаврів у різних кліматичних умовах на Землі протягом мезозойської ери (епоха динозаврів тривала від 230 до 66 мільйонів років тому).

Вони дійшли висновку, що дві з трьох основних груп динозаврів – тероподи (такі як T. rex і велоцираптор) і орнітозаври (включаючи родичів рослиноїдних стегозаврів і трицератопсів) – переселилися в більш холодний клімат на початку Юрського періоду, що свідчить про те, що в цей час у них могла розвинутися ендотермія (здатність до внутрішньої генерації тепла). На відміну від них, зауроподи, інша основна група, яка включає бронтозаврів і диплодоків, трималися більш теплих районів планети.

“У цей час з’явилося багато нових груп динозаврів. Прийняття ендотермії, можливо, в результаті цієї екологічної кризи, могло дозволити тероподам і орнітісіям процвітати в холодніших середовищах. Це дозволяло їм бути дуже активними протягом тривалих періодів, розвиватися, швидше рости і давати більше потомства”, – зазначив перший автор дослідження, доктор Альфіо Алессандро К’яренца.

Співавтор доктор Сара Варела з Університету де Віго в Іспанії додала, що зауроподи, які залишилися в більш теплому кліматі, приблизно в цей час виросли до гігантських розмірів. Це ще одна можлива адаптація через тиск навколишнього середовища.

“Їхнє менше співвідношення площі поверхні до об’єму означало б, що ці більші істоти втрачали б тепло з меншою швидкістю, дозволяючи їм залишатися активними довше”, – пояснила науковиця.

У статті дослідники також з’ясували, чи могли зауроподи мігрували у теплий клімат, щоб харчуватися багатшим листям, недоступним у холодних полярних регіонах. Однак ці динозаври дуже любили тепло, тож оселялись навіть у посушливому кліматі, наприклад у саванні, що підтверджує ідею про те, що їхнє обмеження теплим кліматом більше пов’язане з вищою температурою, а потім з більш холоднокровною фізіологією.

Раніше повідомлялося, що дослідники створили спеціального робота-динозавра, аби зрозуміти, як саме цей вид використовував свої протокрила.

Археологи знайшли морду динозавра, покриту шкірою

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button