Україна

Кожен четвертий українець постраждав від сексуального насильства та домагань

Близько 4% опитаних українців стали жертвами зґвалтування у дитинстві, а 23% постраждали від сексуального насильства та домагань. Як свідчать результати опитування дослідницької агенції Fama, приблизно 40% людей, які постраждали від сексуального насильства чи домагань у дитинстві, розповідали про ситуацію кому-небудь, пише 1news, посилаючись на Главком.

Натомість 43% нікому про таке не розповіли, а 17% не відповіли на питання.

Як ідеться у звіті, респонденти, які не розповідали про насильство чи домагання, пояснювали свою позицію соромом або страхом – зокрема страхом бути засудженим. Опитані зазвичай засуджують у сексуальному насильстві кривдника (77%). Водночас 21% вважає, що винні і кривдник, і жертва.

Злочинцями, на думку респондентів, найчастіше є люди 35-49 років (35%). Опитані вважають, що здебільшого вчиняють сексуальне насильство щодо неповнолітніх незнайомці (62%), некровні родичі (41%), друзі/однокласники (33%) та інші знайомі (32%).

Втім, за даними організації Rainn, у 8 з 10 випадків сексуальне насилля вчиняється тим, хто добре знає жертву.

Також 62% опитаних вважають, що рід діяльності не має впливу на вчинення сексуального насильства. Натомість 12% кажуть, що сексуальне насильство вчиняють безробітні, а ще по 5% – правоохоронці, а також тренери й лікарі.

Також респондентів запитували, що вони вважають сексуальним насильством щодо дітей. Серед відповідей були такі варіанти, як:

  • сексуальний контакт без згоди;
  • сексуальний контакт із застосуванням фізичного насильства;
  • сексуальний контакт, під час якого людина була безпорадною – наприклад, знепритомніла;
  • примусові доторки;
  • небажані доторки;
  • отримання небажаних інтимних фото;
  • показ статевих органів публічно заради задоволення тощо.

Зазначимо, дослідження проводила дослідницька агенція Fama на замовлення та у співпраці з Центром гідності дитини Українського католицького університету (УКУ). Опитування відбувалося 6-19 серпня методом face-to-face та за допомогою самозаповнення анкет респондентами.

Опитали 1 600 респондентів від 16 до 55 років з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих територій.

Back to top button