Цікаве

Де більше всього поліфенолів і навіщо нам про них знати: відповідь вчених

Овочі та фрукти допоможуть нашому мозку залишатися молодим, а зелений чай і ягоди – захистять від розвитку раку. Чим важливі поліфеноли і який тип харчування ще допоможе підтримати ментальне і фізичне здоров’я – з’ясували іспанські дослідники, передає 1News.

Чим корисні поліфеноли для організму?

Медики досліджували показники здоров’я добровольцев і з’ясували, що певний режими харчування, а також харчові продукти і харчові добавки поліпшили когнітивні здатності та показники цілісності мозку. Тобто, такі функції, як мова, пам’ять, вміння концентруватися, розпізнавати об’єкти краще у тих, хто регулярно включає в раціон продукти, багаті на поліфеноли. Також медики наголосили на важливості поліненасичених жирних амінокислот (Омега).

Поліфенолами багаті будь-які фрукти і овочі, особливо – ягоди

Крім користі для мозку і профілактики деменції, поліфеноли допомагають у профілактиці і боротьбі з раком та цукровим діабетом другого типу. Оскільки можуть впливати на рівень глюкози в крові, наприклад, стимулюючи її поглинання тканинами, підвищуючи при цьому чутливість до інсуліну. Ці речовини мають високі протизапальны та антиоксидантні дії.

Ок, які ж продукти багаті на поліфеноли?

Будь-які фрукти та овочі, особливо – ягоди. Серед поліфенолів, які можуть допомагати в боротьбі із зайвою вагою, ожирінням і діабетом, – катехіни в зеленому чаї, ресвератрол в червоному вині і винограді, куркумін в куркумі, антоціани в лохині. Типів поліфенолів багато, наприклад, флавоноїдів багато в цибулі городній, капусті брокколі, чорниці, яблуках, цитрусових, какао.

 

Середземноморська дієта – одни з кращіх в плані здорового харчування

 

А фенольними кислотами можуть “похвалитися” лохина, манго, чорна і червона смородина, вишня, ківі, баклажан. Також дослідники зазначають користь Середземноморської дієти: такий тип харчування включає, крім фруктів і овочів, багато морепродуктів і жирної морської риби (а вони багаті на Омега-3).

Джерело: Сьогодні

Back to top button