Цікаве

Аритмія: ранні ознаки небезпечного захворювання, які варто знати

Про профілактику, лікування і ранні симптоми аритмії розповідає лікар-кардіолог.

Аритмія — порушення серцевого ритму — небезпечна хвороба серця, яка може призвести до серйозних порушень здоров’я і навіть стати загрозою для життя. Про те, як розпізнати захворювання на ранніх стадіях, які вживати заходів для його профілактики, а також про лікування аритмії розповідає Едуард Олексійович Іваницький, доктор медичних наук.

— Що собою являє аритмія, і чому вона може бути небезпечною?

Аритмій, тобто порушень ритму серця, кілька: брадіаритмія пов’язана з рідким пульсом, а тахіаритмії пов’язані з почастішанням серцевих скорочень. Аритмії розрізняються по тому, з яких відділів серця вони виходять: з передсердь, з шлуночка, і за клінічним перебігом. Є аритмії, яких пацієнти не відчувають, але це не означає, що вони не небезпечні, це як міна уповільненої дії: хворий її не відчуває, а потім отримує ускладнення, з-за якого помирає або залишається глибоким інвалідом.

Найбільш часто зустрічається фібриляція передсердь, її стара назва — миготлива аритмія. На неї припадає близько третини всіх порушень ритму серця. Фібриляція передсердь теж може протікати по‑різному: напади можуть сильно турбувати пацієнта, протікати важко, так, що він їх майже не може терпіти, а можуть проходити непомітно. І лікарі абсолютно випадково, знявши ЕКГ і послухавши, що серце б’ється нерівно, можуть її «зловити». Але якщо аритмія протікає непомітно, пацієнт може отримати інсульт, а що таке інсульт, слава богу, зараз знають і не лікарі.

— Це захворювання буває тільки у літніх людей або вік не грає ролі?

Ніхто ще на планеті не знає, чому трапляється фібриляція передсердя, нам відомі тільки деякі її механізми. Ще кілька років тому в підручниках категорично писали, що, в основному, це люди похилого віку. Але коли ми стали активно оперувати хворих — кого тільки у нас немає, в тому числі — діти. Насправді, це дуже поширене порушення ритму серця, але повністю ми не можемо його вилікувати, ми можемо вплинути на перебіг захворювання ліками та операцією – досягти тривалої ремісії, щоб не було нападів. У нас є пацієнти, у яких стався рецидив через півтора-два роки після операції. Вони приходять знову: оперуйте, я два роки жив без нападів, і я хочу далі жити також.

— Як може проявлятися аритмія?

Це напади прискореного-тобто більше ста ударів в хвилину-і неритмічного серцебиття. В основному, люди відчувають аритмію, але є абсолютно несимптомні пацієнти, і тут питання — адже у них зберігається ризик смертельних ускладнень. Погана ситуація, коли раптом першим симптомом у такого пацієнта виявиться порушення мозкового кровообігу — інсульт.

– Діагноз поставлений – що далі? Як лікують цих пацієнтів?

Їх лікуванням займаються кардіологи. По сьогоднішнім рекомендаціям завжди починають з лікарського лікування. Досить часто аритмія поєднується з порушенням функції щитовидної залози або виявляється інша патологія. Потім, за результатами обстеження кардіолога і в залежності від його знахідок вибирається певна тактика. Якщо у пацієнта важкий клапанний порок серця і фібриляція передсердь, тут вже розмови немає — це операція, причому велика операція протезування клапана з штучним кровообігом. Якщо знайшли ураження коронарних судин, то або стентування, або відкрита операція, і, природно, якщо є фібриляція передсердь — ці стани лікуються одночасно. Аритмію лікують або лікарсько, або — якщо тут теж потрібно хірургічне втручання проводять поєднану або послідовну операцію: спочатку з приводу іншої серцевої патології, потім — з приводу фібриляції передсердь, або навпаки. У будь-якому випадку лікар пропонує, рекомендує тип лікування, а рішення приймає завжди пацієнт.

— Сама операція з приводу аритмії важка, складна?

Операції з приводу ізольованої фібриляції передсердь теж бувають різні. Є катетерна процедура: через пункцію судин лікар проникає в порожнині серця, далі – в ліве передсердя, це так звана пункція міжпередсердної перегородки.

Операція складна, але малотравматична, вона робиться під місцевим знеболенням, тільки під контролем закритій візуалізації.

Спеціальні системи та обладнання дозволяють лікарю бачити камери серця і інструменти в ньому, і проводити цю процедуру. Пацієнт в цьому час дихає сам, знеболений, знаходиться в медикаментозної седації, але контактує з лікарем. Взагалі історія катетерної абляції фібриляції передсердь почалася в 1998 році, а зараз це саме опероване порушення ритму серця.

Але починалося оперативне лікування фібриляції передсердь з відкритої хірургії, і нині її також практикують, коли потрібно зробити поєднану операцію — на клапанах серця і з приводу фібриляції передсердь. Катетерна абляція малотравматична операція, пацієнти на другий-третій день вже йдуть додому. Правда, ми обмежуємо фізичну активність на два тижні, і пацієнти приймають певні препарати, є чіткі рекомендації щодо післяопераційного лікування.

Back to top button