Спорт

Фінальну стадію ЧЄ з футболу можуть розширити до 32 збірних

УЄФА обмірковує можливість розширення чемпіонату Європи до 32 команд на фінальній стадії, повідомляє 1NEWS.

У такому форматі турнір може пройти в 2028 році.

Кінцеві терміни прийняття рішення про розширення формату невідомі, але він швидше буде затверджений до кінця 2023 року, коли УЄФА назве господаря фінальної стадії Євро-2028.

З одного боку, збільшення кількості учасників фінальної стадії буде на руку дрібним футбольним націям, шанси чиїх збірних потрапити туди зростуть – в такій ситації більшість збірних країн-членів УЄФА потраплять на Євро (32 із 55). З іншого ж боку, потрапляння на турнір 32 збірних ще більше знизить змагальність матчів на груповому етапі, коли в групах буде занадто великий розрив у класі між топ-збірними і слабшими командами. Це вже проявилося, зокрема, і в ході Євро-2020, на якому зіграли 24 Збірні.

В рамках реформи формату УЄФА може переглянути підхід до статусу Ліги Націй, яку запустили три роки тому. Її значення в кваліфікації на євро може збільшитися, аж до скасування окремої кваліфікації на турнір. У цьому випадку в рамках фактичного відбору на Чемпіонат Європи може бути більше матчів між збірними приблизно однакового рівня, що стане більш привабливим для трансляторів поєдинків.

Чемпіонат Європи проходив у форматі 16 збірних на фінальній стадії з 1996 по 2012-й рік. З 2016 року на турнір потрапляють 24 національні команди.

 

 

 

 

Back to top button