Україна

ЗСУ виходять із Сєвєродонецька. Що це означаєСюжет


ЗСУ виходять із Сєвєродонецька. Що це означає

Українські сили змушені вести маневрену оборону та займати вигідніші рубежі та позиції, пояснював Залужний.

 
Збройні сили України отримали наказ залишити місто Сєвєродонецьк, повідомив голова військової обласної адміністрації Луганської області Сергій Гайдай. Українські військові залишили промзону Сєвєродонецька в ніч проти 24 червня, повідомив військовий журналіст Юрій Бутусов.
 
Напередодні головнокомандувач Валерій Залужний пояснював, що ЗСУ змушені вести маневрену оборону та займати більш вигідні рубежі та позиції. Вихід із Сєвєродонецька очікувався давно. Кореспондент.net розповідає подробиці.
 
 

На вихід із Сєвєродонецька знадобиться час

 
Захисники адміністративної Луганської області міста Сєвєродонецька отримали наказ відходити на нові укріплені позиції, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай в ефірі каналу Дом 24 червня.
 
“На жаль, доведеться відводити наших хлопців. Це те, про що ми говорили, що не потрібно розводити “зраду”, ніхто не залишає наших хлопців, ніхто там не допустить оточення. Зараз та ситуація, коли перебувати на розбитих за багато місяців позиціях, просто щоб там перебувати, немає сенсу”, – сказав Гайдай.
 
Голова ОВА додав, що з кожним днем ​​”пропорційно кількість загиблих на незакріплених позиціях може зростати”.
 
Українські військовослужбовці, які в Сєвєродонецьку контролювали територію хімзаводу Азот, відходять на нові позиції в укріплених районах, щоб “звідти нормально і повноцінно вести бойові дії та завдавати шкоди ворогові”, сказав Гайдай.
 
 
Військовий журналіст Юрій Бутусов, який перебував у Сєвєродонецьку, повідомив, що українські військові вночі 24 червня залишили частину промзони та вийшли з міста.
 
“Ми вийшли з Сєвєродонецька. Сьогодні вночі українські підрозділи організовано залишили частину Сєвєродонецької промзони. На тій ділянці фронту, де я перебував, відхід пройшов під обстрілом, але без втрат. Іти гірко, але це рішення давно вже назріло”, – написав він у Facebook.
 
Бутусов зазначив, що українські військові зробили у Сєвєродонецьку більше, ніж можливо, за таких надзвичайно важких умов.
 
“Без мостів і без понтонів кожен день бою був суцільним героїзмом… Ми вийшли. Але ми обов’язково повернемося. Вічна слава українським героям, які билися за Сєвєродонецьк до кінця”, – підсумував Бутусов.
 
 
При цьому в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 24 червня про відступ не йшлося. Військові повідомили, що бої за Сєвєродонецьк тривають.
 
Пізніше в Міноборони України заявили, що інформацію щодо Сєвєродонецька закрита і назвали місто та його околиці найгарячішою точкою фронту – дії окупантів на інших напрямках, здебільшого, є відволікаючими маневрами, щоб ЗСУ не перекидали підкріплення в гарячі точки.
 
“Інформацію про те, чи знаходяться частини ЗСУ у певному районі, включаючи Сєвєродонецьк, закрито. Ми про це не говоримо. Я дуже просив би всіх зосередитися на інформації, яку представляє Генштаб та Міноборони”, – сказав спікер відомства Олександр Мотузяник.
 
Напередодні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний випустив коротку замітку, в якій зазначив, що українській армії дуже важко на фронті, оскільки вогнева перевага на боці противника.
 
“Незважаючи на все, ми тримаємося. Ситуація складна, але контрольована. Ми змушені вести маневрену оборону, займати більш вигідні рубежі та позиції. Але кожен метр захопленої окупантом землі залитий його кров’ю”, – пояснив Залужний.
 
Заява головнокомандувача ЗСУ з’явилася на тлі повідомлень про втрату населених пунктів у Луганській області, які щодня з’являлися цього тижня.
 
Українські сили більше місяця чинили опір натиску ворога в Сєвєродонецьку, намагаючись виснажити російські війська та виграти час для прибуття важких озброєнь від західних союзників.
 
Проте українські військовослужбовці опинилися у ситуації, яка загрожує оточенням з боку міста Лисичанськ – лише за кілька кілометрів від Сєвєродонецька. Це останнє велике місто Луганської області, яке перебуває під контролем ЗСУ. Про це докладно – у матеріалі Загроза котла для ЗСУ.
Бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ
 
Найближчим часом російські окупаційні війська намагатимуться захопити Сєвєродонецьк та Лисичанськ, щоб вийти до адміністративних кордонів області. 1News раніше розповідав, для чого Кремлю Луганська область.
 
Надалі ворог планує зосередити свої зусилля на захопленні найбільших міст Донецької області – Краматорська та Слов’янська, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.
 
З Лисичанська ЗСУ йти ще не планують, заявив голова Сєвєродонецької райдержадміністрації Роман Власенко. За його словами, українські війська все ще перебувають у Сєвєродонецьку, на вихід із міста знадобиться час.
 
“Це не питання години чи дня. Це може зайняти деякий час”, – повідомив він у коментарі Радіо Свобода 24 червня.
 
На сьогодні, за підрахунками Власенка, у Сєвєродонецьку залишається близько 7-8 тисяч мешканців, у Лисичанську – десять тисяч. До повномасштабного вторгнення Росії у кожному із цих міст проживали по 100 тисяч жителів.
 
 
 

Що кажуть експерти про вихід із Сєвєродонецька

 
Захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська не лише не надасть російським окупантам переваги у війні, а й погіршать їхні можливості, нагадали експерти американського Інституту вивчення війни у ​​своєму новому щоденному звіті від 23 червня.
 
“Російські війська, ймовірно, досягли південних околиць Лисичанська і посилюють свої угруповання навколо Сєвєродонецька для завершення захоплення як Сєвєродонецька, так і Лисичанська. Ці досягнення навряд чи забезпечать російським силам вирішальну перевагу в подальших операціях в Україні і призведуть до погіршення російських можливостей, не дозволяючи погіршити російські можливості” їм зосередитися на вигідніших напрямках наступу”, – йдеться у звіті.
 
В ISW зазначають, що російські війська намагаються оточити українські сили у Гірському та Золотому – вони, ймовірно, перекрили українські шляхи комунікації вздовж шосе Лисичанськ – Бахмут та використовують нещодавні свої успіхи для посилення штурму Лисичанська.
 
Фахівці Інституту вивчення війни додають, що російські війська накопичили техніку та продовжують нарощувати оборонний потенціал на південному напрямку.
 
Український військовий експерт Михайло Самусь каже, що вихід із Сєвєродонецька на більш підготовлені позиції у Лисичанську дозволить українським військам знову стримувати наступ російських військ та продовжувати відтягувати російські війська від інших напрямків.
 
“Ми знаємо, що українські війська зараз ефективно працюють у Херсонській області, також є інформація про підготовку контрнаступальних дій у Запорізькій області. Тому якраз концентрація російських військ на Донбасі дозволяє Україні виконувати свої завдання”, – сказав він в інтерв’ю 24 червня.
 
Експерт пояснив різницю між тактиками України та Росії: ЗСУ грають у шахи, а не в шашки.
 
“Підготовляють поле бою, намагаючись сформувати умови своїми тактичними ходами, коли розрізають оборону противника, розрізають групи військ, створюють загрозу їхньому забезпеченню, лініям постачання, командним пунктам тощо, і тоді проводять свої операції”, – пояснив він.
 
Таким чином – ударами у різних напрямках – формуються умови для наступу у Херсонській області.
 
“Ми знаємо, що наступальні дії завжди більш небезпечні, завжди насупаюча сторона несе більше жертв – це логічно. Але українська армія намагається зробити так, щоб сторона, яка оборонялася, несла більше жертв”, – пояснив експерт.
 
Тому уповільнення наступу на Донбасі має стратегічний характер, тобто дозволяє ефективно проводити і стратегічну оборонну операцію ЗСУ, і водночас готувати контрнаступальні дії, додав Самусь.
 
“Якщо ж говорити про те, що це не просто уповільнення наступу, а й ворог так само витрачає свої ресурси, втрачає багато людей. І за всіма розрахунками в липні Росія вже не матиме тих ресурсів, щоб так потужно намагатися ламати українську оборону”. Ось це уповільнення уповільнює не просто час – воно уповільнює супротивника в тому ж плані, як і ресурсному”, – сказав він.
 
Експерт погодився із твердженням ISW, що втрата Сєвєродонецька нічого не змінить на фронті: це лише означатиме, що українські війська відійшли на вигідніші позиції з погляду протидії ворогові.
 
“І особливо з погляду того, що Росія намагається з Попаснянського напрямку – саме цей напрям зараз є найнебезпечнішим, тому що на півночі вони застрягли і саме з Попасної вони діють і на захід, і на північ, і на схід, намагаючись закрити величезний мішок, який формує дзеркальну Курську дугу”, – розповів Самусь.
 
“Якщо ж ми відходимо від Сєвєродонецька, то ми отримуємо додаткову можливість для роботи з попаснянського угруповання, таким чином усунути небезпеку просування, наприклад, і на північ, і на схід, що різко скоротить небезпеку для українського угруповання”, – пояснив експерт.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button