Світ

У Нідерландах уперше з’явилися курси з вивчення української мови

У Нідерландах уперше з явилися курси з вивчення української мови

Фото: Укрінформ

Дехто зі студентів були на першому занятті в українських вишиванках

Мовні курси української мови, крім громадян Нідерландів, відвідують також вихідці з Німеччини, Італії, Польщі, Угорщини, Хорватії, Словенії, Сербії і Тайваню.

Перші в Нідерландах курси вивчення української мови стартували в Амстердамському університеті (UvA) в понеділок, 11 вересня. Про це повідомляє Укрінформ у вівторок, 12 вересня.

На курс української мови зареєструвалося 30 студентів з Нідерландів, Німеччини, Італії, Польщі, Угорщини, Хорватії, Словенії, Сербії і Тайваню.

“Студенти мені дуже сподобалися, дуже цікаві. З різних країн, але переважно з Нідерландів. Дуже мотивовані студенти, дуже зацікавлені у вивченні української мови. Багато хто з них сказав, що основною метою вивчення української мови є підтримка України в теперішній ситуації. Також дуже цікаво було, що були студенти, в яких український партнер. Вони навіть були в українських вишиванках, з певним вже рівнем володіння української мови. Але були й такі, які не вивчали раніше жодну слов’янську мову, не мають жодних знань з української мови”, – розповіла Оксана Конончук, яка викладає курс української мови в Амстердамському університеті.

Перший урок урочисто відкрив посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

“Мова та культура є основними елементами, які ідентифікують нас як націю. Ми пишаємося тим, що майже в кожній нідерландській бібліотеці тепер є полиці з українськими книжками. Ми пишаємося тим, що всесвітньо відомі нідерландські музеї додали українську мову до своїх аудіогідів. Ми раді, що українська культура та мистецтво стають ближчими до нідерландського суспільства”, – зазначив він.

До студентів посол приїхав з подарунками – книжками про козаків. Він також зазначив, що дуже важливо стимулювати та підтримувати інтерес до української культури та мови.


Амстердамський університет пропонує два курси у сфері української мови та культури. Це робить UvA єдиним університетом Нідерландів, де студенти зможуть відвідувати повноцінні українські курси.

Нагадаємо, ЮНЕСКО внесла 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Зазначимо, що в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що в Україні бюджет на культуру на 2024 рік буде меншим, ніж на поточний.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button