Цікаве

Інвертори сонячних панелей – устаткування для ефективного використання енергії сонця*

Споживання енергії з природних джерел, що мають здатність до відновлення, актуальне для приватних домогосподарств та підприємств усіх секторів економіки. Власними сонячними електростанціями користуються промислові виробництва, агрохолдинги, готельні комплекси та комунальні організації. Незалежно від потужності геліосистеми, до її обладнання обов’язково входить інвертор напруги, який перетворює постійний електрострум (12, 24 та 48 В), що генерують фотоелектричні модулі, на змінний (220 В). Останній використовують центральна електромережа та більшість побутових приладів.

Типи інверторних пристроїв

Підприємства, що проєктують та вводять геліосистеми у дію, оснащують об’єкти з урахуванням їх потужності та призначення інверторами сонячних панелей (https://solar-tech.com.ua/ua/inverters%20and%20charge%20controllers/inverters/) певного типу:

  • мережевими – пристрої (on grid), синхронізовані із загальною системою енергопостачання. Приладдя може протягом світлового дня працювати напряму від сонячних панелей без акумуляторних накопичувачів. Інвертор коригує параметри мережі, згладжує перепади напруги та направляє надлишки електроенергії до центральної системи за «зеленим» тарифом;
  • автономними – апарати (off grid), призначені для самостійних станцій, які не під’єднанні до загальної сітки та мають акумуляторне обладнання. Накопичену енергію сонця прилад перетворює на електрострум із заданими показниками. Також на автономній станції можна використовувати практичний пристрій, що поєднує функції інвертора та джерела безперебійного живлення (ДБЖ).

Об’єкти, на яких сумісні традиційна та сонячна енергія, для збільшення ефективності енергосистеми використовують автономно-мережеві (гібридні) інвертори. Багатозадачні прилади мають характеристики обладнання on grid та off grid і дозволяють значно підвищити ККД сонячної електростанції.

Категорії перетворювачів напруги

Основним параметром інверторів фотоелектричних модулів є форма сигналу змінного струму, що видає пристрій. За типом напруги на виході всі перетворювачі поділяються на дві категорії:

  1. Синусоїдальні. Створювана інвертором синусоїда струму має форму, що за своєю плавністю перевершує лінію, яку демонструє центральна енергомережа. Апарати цього типу надійно захищають споживачів електрики від пошкоджень техніки завдяки високій чутливості пристроїв до будь-яких змін параметрів струму або коливань напруги.
  2. Квазісинусоїдальні (меандрові). Вихідний від перетворювача сигнал має трикутну або прямокутну геометрію, що визначає його низьку чутливість до перепадів напруги. Меандрові інвертори не використовують на об’єктах з під’єднаними високочутливими приладами (насосне та холодильне обладнання, пральні машини).

Висока вартість синусоїдальних інверторів компенсується повним збігом сигналу, який вони виробляють, із параметрами домашньої мережі, що гарантує надійну роботу електротехніки.

Вибір обладнання за параметрами

Щоб підібрати інверторне обладнання, яке найбільше відповідає характеристикам геліостанції та потребам об’єкта енергозабезпечення, важливо звернути увагу на кілька технічних показників приладу:

  • споживана потужність – визначає кількість електроприладів, яку можливо одночасно під’єднати до інвертора;
  • номінальна потужність – вказує на час роботи апарату при максимальному навантаженні;
  • напруга на виході та вході – надає можливість визначити тип фотоелектричних модулів, сумісних із приладом;
  • робочі температури – значна широта цього діапазону мінімізує можливі технічні збої.

Інвертори мають автоматичний захист від перевантаження та короткого замикання. На корпусі перетворювача, в залежності від його моделі, розміщуються розетка, р/к дисплей та інші практичні доповнення.

За придбанням інвертора краще звернутися до компанії, що проєктує, розробляє та вводить у дію геліостанції. Спеціалізовані підприємства, завдяки прямому постачанню технічних засобів, встановлюють конкурентні ціни на прилади від провідних світових виробників обладнання для сонячної енергетики, що вирізняються високим технічним рівнем та тривалим терміном служби.

*на правах реклами

Back to top button