Події

Інструктори зі США та Великої Британії навчали українських прокурорів створ…

Інструктори зі США та Великої Британії навчали українських прокурорів створювати за допомогою дронів 3D-моделі місць воєнних злочинів

????Українські прокурори з прифронтових та деокупованих регіонів пройшли підготовку з керування дронами для проведення слідчих дій в рамках документування воєнних злочинів.

????Раніше американська компанія-виробник Skydio безоплатно передала 9 дронів для потреб підрозділів, які займаються розслідуванням злочинів в умовах збройного конфлікту у прифронтових областях.

????За допомогою дронів з сучасним програмним забезпеченням прокурори зможуть проводити огляд місця злочину та створювати 3D-моделі пошкоджених російськими військами об’єктів та цілих територій.

???? Зруйнований обстрілом об’єкт необхідно фотографувати з різних ракурсів, аби повністю зафіксувати важливі деталі у протоколі огляду. Тепер це скоротить час проведення слідчих дій, зекономить людський ресурс, дозволить зберегти дані у цифровому вигляді для їх аналізу, – підкреслює начальник управління профільного Департаменту Офісу Генпрокурора Денис Лисенко.

???? У цього дрона присутній штучний інтелект. Там, де не зможе пройти людина, зможе пролетіти дрон. Він досить добре оминає перешкоди, тому його можна використовувати, наприклад, на замінованій території або відразу після прильоту, – розповідає учасник навчань, прокурор Запорізької обласної прокуратури Владислав Туркін.

???? Такі огляди – це унікальний доказ агресії рф для використання як в національних, так і в міжнародних судах, – додає прокурор Київської обласної прокуратури Олександр Кухарук.

????Навчання організував Офіс Генпрокурора за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку USAID та представників Skydio. Вони тривали близько місяця.

????Програма включала теоретичну підготовку прокурорів, яка відбувалася в академії компанії Skydio онлайн та на базі Тренінгового центру прокурорів України, а також практичні польоти, що проходили в Гостомелі.

Video is too big

Back to top button