Події

Захист потерпілих та свідків: прокурори і працівники Координаційного центру п…

Захист потерпілих та свідків: прокурори і працівники Координаційного центру пройшли спеціалізований тренінг у Литві

????У Вільнюсі відбувся тренінг з підтримки та захисту потерпілих і свідків, організований за програмою TAIEX Євросоюзу спільно з Генеральною прокуратурою Литви та українським Офісом Генерального прокурора.

????Фахівці Офісу Генпрокурора, обласних прокуратур і Координаційного центру мали можливість послухати представників правоохоронних систем і судів Литви, Хорватії, Швеції, дізнатись про їхній досвід впровадження європейських стандартів та розвитку системи роботи з потерпілими і свідками чутливих злочинів, таких як сексуальне насильство, домашнє та гендерно-обумовлене насильство.

????Спікери пояснювали не лише особливості правової бази та адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, а й наводили конкретні кейси з їхньої роботи, пояснювали, де і з якими труднощами стикались, — коментує заступниця начальника другого відділу Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу Генпрокурора Вікторія Настина.

????Організатори ставили за мету допомогти українським представникам прокуратури у створенні всеохопної системи підтримки та координації потерпілих і свідків, в т.ч. в контексті розслідування міжнародних злочинів, скоєних рф.

????Ми розглянули хорватську систему підтримки постраждалих і свідків, з акцентом на потреби жертв воєнних злочинів. На тренінгу були представлені процедури, набутий досвід і кращі практики надання підтримки постраждалим, оцінки їхніх потреб, шляхів запобігання повторній віктимізації і травматизації, — пояснила Нікіца Гамер Відмар, спікерка тренінгу та голова Служби підтримки постраждалих і свідків Міністерства юстиції Республіки Хорватія.

????Окрему частину тренінгу присвятили особливостям роботи з дітьми, з урахуванням їхнього віку, гендеру і типу злочину. Не менш актуальним був блок щодо налагодження нетравматичного діалогу з потерпілими і свідками чутливих злочинів, надання їм допомоги на всіх етапах кримінального процесу і після нього.

Back to top button