Події

​​Загрози становить не лише власна недосконала система захисту інформаційних си…

​​Загрози становить не лише власна недосконала система захисту інформаційних систем, а й недоліки у захищеності партнерів. Тому прогалини у кіберзахисті партнера, який забезпечує обслуговування критично важливих об’єктів, можуть мати не менш тяжкі наслідки, ніж успішна атака на енергорозподільчу систему, систему водопостачання чи великий банк.

Одним із ключових викликів залишається підготовка достатньої кількості висококваліфікованих фахівців. І держава, і бізнес, особливо оператори об’єктів критичної інфраструктури, потребують справжніх професіоналів. Тому потрібно не лише збільшувати кількість випускників за відповідними спеціальностями, а й забезпечити навчання викладачів, які б передавали далі якісні знання та навички.

Загрози щоденно змінюються, тому слід постійно проводити удосконалення систем захисту. Побудувати систему захисту один раз і сподіватися, що вона завжди допомагатиме – не вийде.

І, звісно, постійно проводити навчання співробітників та службовців. Адже значна частина атак починається через те, що люди не знають навіть звичайних правил кібергігієни, не кажучи вже про здатність швидко й правильно відреагувати на нестандартну ситуацію.

Back to top button