Події

За силові розгони мирних акцій протесту у Херсоні судитимуть 14 військовослужб…

За силові розгони мирних акцій протесту у Херсоні судитимуть 14 військовослужбовців рф, серед яких командири вищого офіцерського складу

????Прокурори Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур скерували до суду обвинувальний акт стосовно 14 російських військовослужбовців за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

????Серед обвинувачених – п’ятеро представників вищого та старшого офіцерського складу армії рф. Це генерал-майори, полковники і підполковник. А також дев’ять їхніх підлеглих військовослужбовців федеральної служби росгвардії.

????Розслідуванням встановлено, що навесні 2022 року під час тимчасової окупації Херсонщини місцеве населення влаштовувало на площі Свободи в обласному центрі мирні акції на підтримку України. Такі демонстрації постійно придушувалися окупантами.

????Керував силовим розгоном протестувальників один із обвинувачених – командир 50-ої окремої бригади оперативного призначення. За його вказівкою виконувалися бойові накази щодо придушення опору херсонців, застосування до них насильства та зброї.

????Всього було незаконно затримано та ув’язнено щонайменше 11 цивільних осіб. У місцях несвободи їх піддавали тортурам, вибиваючи відомості про рух опору, військових Збройних Сил України, а також схиляли до співпраці.

????Наразі усі обвинувачені оголошені у розшук.

????Встановлення інших причетних осіб триває.

????Спеціальне досудове розслідування – Управління СБУ в Херсонській області.

Back to top button