Події

Викрито ТГ-спільноту підлітків із різних регіонів України, які розповсюджувал…

Викрито ТГ-спільноту підлітків із різних регіонів України, які розповсюджували нацистську символіку та займалися антисемітизмом

????За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Житомирської обласної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактами наруги над могилами, пропаганди культу насильства та жорстокості, а також поширення та публічного використання символіки нацистського тоталітарного режиму (ч. 2 ст. 297, ч. 1 ст. 300, ч. 1 ст. 436-1 КК України).

????За даними слідства, у Телеграм-каналі діяв чат спільноти «Молодіжний націонал-соціалістичний батальйон». Його створив і адміністрував 14-річний житель Дніпра.

????Учасники спільноти захоплювалися нацистською символікою, пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного режимів. Поширювали матеріали у соцмережі та спонукали до цього інших.

????До групи входили підлітки з різних областей України. Один з її учасників – 15-річний житель Радомишля на Житомирщині.

????За схваленням спільноти у серпні 2023 року він вчинив наругу над пам’ятниками декількох кладовищ. Зобразив нацистські символи на стелах, що вшановують борців проти нацизму.

????Також він осквернив меморіальний комплекс пам’яті розстріляних єврейських дітей під час Другої світової війни: наніс свастику та образливі написи. Аналогічними символами пошкоджено і будинок місцевої жительки єврейської національності.

????Усі руйнування підліток фотографував та надсилав адміністратору чату для оприлюднення.

????Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання учасників спільноти – у Вінниці, Дніпрі, Івано-Франківську, Львові та Радомишлі. Вилучили балончик із фарбою, книги відповідної тематики, гаджети, якими вони користувалися.

????Наразі у рамках слідства встановлюються інші причетні до протиправної діяльності особи.

????Злочин викрито прокуратурою спільно з СБУ та ГУНП.

Back to top button