Події

Викрито 12 учасників міжрегіональної групи, які налагодили шахрайську схему пр…

Викрито 12 учасників міжрегіональної групи, які налагодили шахрайську схему продажу автівок на фронт

????За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора викрито та ліквідовано шахрайську схему з продажу неіснуючих автомобілів для Збройних Сил України.

????Її налагодили 12 учасників організованої групи. Наразі усім повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 4, ч. 5 ст. 190 КК України).

????За даними слідства, два організатори і четверо активних учасників злочинної схеми наразі відбувають покарання у виправній колонії на Житомирщині за пограбування та крадіжки. Також до складу групи входило шестеро громадян «з волі» у м. Києві, Черкаській, Житомирській та Хмельницькій областях.

????Учасники організованої групи ошукували українських військових та волонтерів, які зверталися до них для придбання автівок. А в подальшому заволодівали грошовими коштами.

????Для реалізації шахрайської оборудки вони розміщували в соціальній мережі оголошення про продаж автомобілів і навіть обіцяли доставити їх на фронт. Під час телефонних розмов розповідали вигадані історії про те, що їхні родичі також воюють, вони хочуть допомогти воїнам і готові особисто доставити автомобіль до лінії фронту. Натомість, як тільки отримували гроші, переставали виходити на звʼязок і зникали.

????Учасники групи «з волі» отримували гроші на відкриті карткові рахунки, невелику частину залишати собі, а решту – пересилали організаторам схеми, які розподіляли кошти між іншими спільниками.

????Слідство встановило, що фігуранти обіцяли продати авто за цінами, нижчими за ринкові.

????На сьогодні встановлено 22 потерпілих. Водночас отримані в ході слідства дані свідчать, що їх кількість значно більша.

????Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцем відбування покарання організаторів і активних учасників шахрайської схеми, а також місцем проживання їхніх спільників. Вилучили «робочі» записи, гроші, мобільні телефони, банківські картки, планшети, носії інформації тощо.

????Досудове розслідування – ГСУ НПУ, оперативний супровід – ДКР НПУ.

Back to top button