Події

Вікторія Літвінова зустрілася з представниками Європейського комітету з пита…

Вікторія Літвінова зустрілася з представниками Європейського комітету з питань запобігання катуванням

????Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова провела робочу зустріч із делегацією Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням на чолі з його другим Віце-президентом Терезою Ріттер.

????Обговорили стан реалізації раніше наданих рекомендацій та результати їх впровадження.

????Вікторія Літвінова окреслила зусилля й ініціативи прокуратури, спрямовані на запобігання та протидію випадкам катування і жорстокого поводження в правоохоронній та пенітенціарній сферах.

????Наразі вони мають два ключові напрями. Перший – практика документування випадків катувань й інших тяжких порушень прав людини в контексті російської агресії, у тому числі сексуальне насильство в умовах конфлікту та поводження з військовополоненими. Другий – застосування в Україні міжнародних стандартів протидії жорстокому поводженню і безкарності.

????Обидва є однаково важливими. І в мирний час, і під час війни заборона катуванням – абсолютна. Ми зосереджуємо свої зусилля на покращенні практики та політики відповідно до міжнародних зобов’язань, взятих на себе Україною, враховуючи виклики, які постали у зв’язку з повномасштабною збройною агресією, – зазначила заступниця Генпрокурора.

????Членів делегації поінформували про створення Координаційного центру потерпілих і свідків, який зосереджується на потерпілих і тих, хто пережив воєнні злочини, у тому числі катування.

????Сподіваємося, що в перспективі координатори працюватимуть з усіма потерпілими від порушень прав людини, надаватимуть їм своєчасну допомогу, психологічну підтримку, направлятимуть до відповідних служб, – додала Вікторія Літвінова.

????Участь у зустрічі від Офісу Генпрокурора також взяли начальник Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Михайло Подоляк, начальник відділу Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Станіслав Петренко, керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Вероніка Плотнікова.

Back to top button