Події

Вікторія Літвінова на United for Justice. United for Nature: росія та окремі злочинці повинні …

Вікторія Літвінова на United for Justice. United for Nature: росія та окремі злочинці повинні понести відповідальність за екологічну шкоду, заподіяну під час збройного конфлікту

????В рамках міжнародної конференції United for Justice. United for Nature заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова взяла участь у панелі «Розслідування та притягнення до відповідальності за шкоду, заподіяну довкіллю під час війни». Модерував панель радник Генпрокурора Максим Попов.

????Під час дискусії обговорювали чинну правову базу українських судів для притягнення до відповідальності за злочини, що завдають серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, міжнародно-правові шляхи притягнення до кримінальної відповідальності, а також ключові виклики у розслідуванні таких злочинів.

????Сьогодні ніхто не сумнівається в тому, що вплив збройних конфліктів, війн і військової агресії на навколишнє середовище може призвести до широкомасштабної, серйозної, довгострокової та переважно незворотної шкоди. Росія та окремі злочинці повинні понести відповідальність за екологічну шкоду, заподіяну під час збройного конфлікту, – зазначила заступниця Генпрокурора.

????Вікторія Літвінова розповіла, що, відповідно до національного кримінального законодавства, Україна може переслідувати екологічні злочини, вчинені під час збройного конфлікту, двома шляхами, які за певних обставин можуть доповнювати один одного: як воєнний злочин, передбачений ст. 438 КК України, і як злочин екоциду за ст. 441 КК України.

????Ми розпочали розслідування у 265 справах щодо воєнних злочинів проти навколишнього середовища та у 14 справах про екоцид, – уточнила вона.

????Заступниця Генпрокурора зауважила, що розслідування екологічних злочинів вимагає високих технічних можливостей використання складних наукових даних. Також необхідно забезпечувати своєчасний доступ до місця злочину спільно з експертами та спеціалістами-екологами.

????Головним викликом є відсутність попередньої судової практики як в Україні, так і в світів, – констатувала Вікторія Літвінова.

Video is too big

Back to top button