Події

​​Віктор Жора: Цивілізований світ має створити кіберкоаліцію для протидії загроз…

​​Віктор Жора: Цивілізований світ має створити кіберкоаліцію для протидії загрозам, що походять із росії та її сателітів

Країни цивілізованого світу мають об’єднатися в кіберкоаліцію для протидії загрозам, що походять із росії та інших держав, які стоять по один бік з агресором. Про це заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора сказав під час виступу на конференції з питань кібербезпеки «CYBERWARCON» в Арлінгтоні (США).

???? «Не всі країни це усвідомили: війна між цивілізованим світом та агресорами в кіберпросторі вже триває. Це означає, що ми повинні готуватися до подальших кроків агресорів, ми повинні обмінюватися досвідом, ми повинні обмінюватися інформацією. Ми маємо бути разом», – зазначив Віктор Жора.

Демократичний світ повинен невідкладно адаптувати свої воєнні доктрини до боротьби із загрозами у кіберпросторі. Кібератаки, які здійснюють одні держави проти інших, мають сприйматися так само, як звична кінетична воєнна агресія. І кібератаки мають отримувати таку ж реакцію.

За словами Віктора Жори, зараз вкрай важливо, щоб всі усвідомили ступінь небезпеки, яку становить комбіноване застосування конвенційних та кіберзасобів ведення війни.

???? «Ми не раз повторювали, що це лише питання часу, коли інші авторитарні режими розпочнуть кібервійни проти Заходу. І це сталося, можливо, навіть раніше, ніж ми могли очікувати. Дуже показово, що терористична атака ХАМАС проти Ізраїлю супроводжувались потужними кібератаками проти багатьох ізраїльських ресурсів. Це цілком російська тактика, яку вони постійно застосовують по всьому світу», – наголосив Віктор Жора.

У сучасній російській військовій практиці кібератаки передують введенню військ або замінюють інші форми агресії для досягнення політичних цілей – так було в Естонії 2007 року, Грузії 2008 року та в Україні, починаючи від 2014 року.

Нагадаємо, у травні 2022 року Європейський Союз опублікував заяву від імені 27 держав-членів, Сполучених Штатів Америки, Канади, Великої Британії, Австралії, Нової Зеландії та Норвегії з категоричним засудженням кібератак, здійснених рф проти України.

ℹ️ «CYBERWARCON» – це одноденна конференція у Вашингтоні, округ Колумбія, основна мета якої – виявити та дослідити загрози кібербезпеки з боку зловмисників. Учасниками конференції є військові та урядові структури, наукові кола та приватний сектор.

Back to top button