Події

???? Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла росія. Культура – це на…

Forwarded From Олена Зеленська | Olena Zelenska

???????? Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла росія. Культура – це наш ментальний простір. Україна взялася за цю непросту справу ще в перші місяці повномасштабного російського вторгнення. Тоді провідні музеї світу нарешті вперше справедливо підписали твори Айвазовського, Куїнджі, Малевича їхнім справжнім, українським походженням.

???????? Сьогодні продовжуємо деколонізацію українського мистецтва у Нью-Йорку.
Український музей представляє США та відвідувачам з усього світу наших художників епохи модернізму та авангарду саме як українських, а не російських чи радянських, як їх роками позиціювала імперія.

Виставка «Олександра Екстер: сцена – це світ» присвячена видатній київській новаторці першої половини ХХ століття, а експозиція «Воля: український модернізм» – її сучасникам і співвітчизникам: Олександру Архипенку, Давиду Бурлюку, Олександру Богомазову, Марії Синяковій, Василю Єрмилову, Олексію Грищенку.

???? Всі ці люди творили нове мистецтво, яке вплинуло на їхню країну, весь світ і нас, нащадків, навіть якщо ми про це не здогадуємося. У цьому і є «м’яка сила» творчості – ставати частиною цілих спільнот і народів на віки.
Ми раді побачити ці роботи у США після зустрічі з українською громадою Нью-Йорка.

Серед класичних творів привертає увагу й сучасна інсталяція UKR|RUS – скульптурна робота художниці Моллі Ґочман. Численні лави утворюють українсько-російський кордон, визначений Україною та визнаний міжнародним правом. За задумом авторки, робота символізує можливість відновлення та зцілення України й усіх її кордонів – і фізичних, і творчих.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × two =

Back to top button