Події

#ЦПД_інформує: ⏺РОСІЯ НЕ В ЗМОЗІ ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ НА ОКУПОВАНІЙ ЗАЕС 28 травн…

#ЦПД_інформує:
 
РОСІЯ НЕ В ЗМОЗІ ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ НА ОКУПОВАНІЙ ЗАЕС
 
28 травня ц.р. відбулася зустріч Генерального директора МАГАТЕ Р. Гроссі з делегацією росатома. Темою обговорення стала безпекова ситуація на окупованій росіянами Запорізькій АЕС
 
◽️Незважаючи на спроби рф легітимізувати права на ЗАЕС, МАГАТЕ дотримується позиції, що тимчасово окупована Запорізька АЕС перебуває у постійній небезпеці, а ситуація з ядерною безпекою на станції залишається вкрай крихкою. Зокрема, Р. Гроссі після нинішньої зустрічі заявив про неможливість перезапуску ЗАЕС.
 
◽️Наразі рестарт енергоблоків Запорізької АЕС, про який заявляють окупанти, неможливий з низки технічних причин:
 
⚠️ падіння рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву російською армією Каховської греблі унеможливило безпечну експлуатацію станції. Для введення в роботу хоча б одного енергоблока ЗАЕС необхідно відновити потрібний рівень води у ставку та налагодити процес цілорічного безперервного продування водойми-охолоджувача;
 
⚠️ спливає дозволений виробником (Westinghouse Electric Company) шестирічний термін перебування ядерного палива в 4-х реакторах ЗАЕС, про що неодноразово наголошували в «Енергоатомі»; 
 
⚠️ компетентні ліцензовані фахівці «Енергоатома» повністю виведені з території станції. Роботи на АЕС виконуються неліцензованим російським персоналом або найманими нашвидкоруч мешканцями прилеглих окупованих селищ. 
 
◽️Поки станція перебуває в окупації та перетворена рф у військовий об’єкт, загроза ядерній та радіаційній безпеці на Запорізькій АЕС існує постійно.
 
◽️Окупація ЗАЕС російськими військами у 2022 році є актом міжнародного ядерного тероризму та порушенням основ ядерної безпеки. 
 
◽️росія повинна виконати положення резолюцій МАГАТЕ від 28.09.2023 та від 07.03.2024 і негайно вивести війська із території станції, повернувши ЗАЕС під контроль національного оператора – АТ НАЕК «Енергоатом». 
 
???? TG FB INST YT TW TT WA

Back to top button