Події

​​‍ Триває реформування системи підготовки кадрів у сфері кібербезпеки: дося…

​​????‍???? Триває реформування системи підготовки кадрів у сфері кібербезпеки: досягнення та перспективи

Держспецзв’язку продовжує роботу над посиленням кадрового потенціалу у сфері інформаційної та кібербезпеки, реформуванням системи підготовки кадрів. Третього жовтня ГО «Організація ейчарів та рекрутерів у сфері кібербезпеки» спільно з Держспецзв’язку провели захід «Професії та кар’єра у сфері кібербезпеки 2.0». Обговорили ситуацію на ринку праці, зміни, які були впроваджені протягом останнього часу, подальші плани та перспективи реформ.

Учений секретар Державного науково-дослідного інституту технологій кібербезпеки та захисту інформації Держспецзв’язку Олександр Юдін нагадав, що реформування відбувається з урахуванням найкращих світових підходів.

В Україні вже створена необхідна нормативно-правова база. До державного Класифікатора професій вперше за багато років були додані нові професії у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки. У 2022 році за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» були розроблені та затверджені перші шість нових професійних стандартів у галузі кібербезпеки. До речі, деякі вищі навчальні заклади вже адаптували освітньо-професійні програми відповідно до кількох нових стандартів.

???? «Уже розроблені проєкти ще 15 нових профстандартів, вони пройшли публічне обговорення та, сподіваюся, невдовзі будуть затверджені», – зазначив Олександр Юдін.

Також триває робота над створенням в Україні першого кваліфікаційного центру, де фахівці зможуть підтверджувати відповідність своїх знань, навичок та компетенцій. Його невдовзі відкриють на базі Держспецзв’язку. До цієї роботи залучені, зокрема, представники відомої міжнародної компанії CYBER RANGES, сучасні технологічні рішення якої використовуватимуть у центрі.

???? «Система професійної кваліфікації – дуже гостре питання. У перспективі в Україні потрібно створити розгалужену мережу кваліфікаційних центрів. І важливо, щоб це була не тільки державна ініціатива, а щоб до цього активно долучався і бізнес. Конкуренція сприятиме постійному розвитку, удосконаленню роботи центрів, а на ринку залишатимуться лише найкращі», – додав Олександр Бакалинський, заступник директора Департаменту кіберзахисту Держспецзв’язку.

Back to top button