Події

Судитимуть командира батальйону зс рф за вбивство українського захисника та к…

Судитимуть командира батальйону зс рф за вбивство українського захисника та катування цивільних

????Прокурори Чернігівської обласної прокуратури в порядку спеціального досудового розслідування направили до суду обвинувальний акт стосовно командира батальйону 74 окремої гвардійської мотострілецької бригади збройних сил рф.

????Йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

????За даними слідства, 9 березня 2022 року батальйон під командуванням майора російської армії зайняв село Лукашівка Чернігівського району.

????Наступного дня під час обшуків помешкань жителів села військові рф виявили військовослужбовця Збройних Сил України. Також вони незаконно затримали двох місцевих чоловіків та неповнолітнього хлопця.

????При цьому обвинувачений розумів, що захисник України вибув зі строю, припинив брати участь у воєнних діях та мав право на захист як військовополонений, який потрапив під владу супротивної сторони.

????Не дивлячись на це, він розстріляв його з автоматичної зброї під час допиту.

????Одразу після цього майор зс рф катував двох чоловіків та неповнолітнього, погрожував їм вбивством, наносив удари. Також імітував їх страту, стріляючи з автомата над головами.

????Пізніше, 10 березня 2022 року, командир батальйону з іншим військовим країни-агресора на подвір’ї місцевого мешканця катували його, імітуючи розстріл.

????Таке жорстоке поводження з цивільним населенням та військовополоненими заборонено міжнародним гуманітарним правом і є порушенням законів та звичаїв війни.

????Досудове розслідування – слідчі Управління СБУ в Чернігівській області за оперативного супроводу УСР в області ДСР НП.

Back to top button