Події

Стріляв по військовополоненим ЗСУ, які спілкувалися українською мовою – повід…

Стріляв по військовополоненим ЗСУ, які спілкувалися українською мовою – повідомлено про підозру командиру підрозділу росгвардії

????Прокурори Офісу Генерального прокурора продовжують збирати доказову базу жорстокого поводження з українськими військовополоненими. Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права такі дії кваліфікуються як воєнні злочини.

????За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру начальнику групи з роботи з особовим складом військової частини 5389 376-го окремого батальйону оперативного призначення росгвардії за фактом жорстокого поводження з військовополоненими (ч. 1 ст. 438 КК України).

????За даними слідства, на початку квітня 2022 року в одному з населених пунктів тимчасово окупованої Запорізької області підозрюваний, виконуючи обов’язки одного з керівників військового підрозділу, імітував розстріл полоненого військовослужбовця Збройних Сил України через спілкування українською мовою.

????Унаслідок цього український військовий отримав дотичне вогнепальне кульове поранення ноги.

????При цьому підозрюваний діяв умисно та достовірно знав, що він є учасником збройного конфлікту та діє в умовах агресії рф проти України. А його дії суперечать положенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року.

????Надалі для залякування інших українських військовополонених він вимагав спілкуватися з ним виключно російською мовою. У разі невиконання цієї вказівки погрожував гіршим ставленням до україномовних військовополонених, у тому числі розстрілом.

????Досудове розслідування – СБУ, оперативний супровід – НПУ.

Більше

Back to top button