Події

​​Справи Майдану: За незаконне переслідування учасників мирних акцій протесту в …

​​Справи Майдану: За незаконне переслідування учасників мирних акцій протесту в січні 2014 року в Черкасах судитимуть екскерівника обласної міліції

???? Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника Управління МВС України в Черкаській області.

???? Йому інкриміновано незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів, організацію перевищення влади співробітниками міліції, що супроводжувалося насильством, незаконне затримання та притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинних осіб (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340, ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 372 КК України).

???? За даними слідства, колишній керівник обласної міліції 23 та 27 січня 2014 року з метою перешкоджання учасникам мирних акцій протесту організував та контролював насильницькі дії правоохоронців, а також незаконні затримання громадян в м. Черкаси.

???? Працівники міліції застосовували до громадян фізичне насильство та спеціальні засоби. Внаслідок цього понад 50 потерпілим заподіяно тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості та завдано фізичного болю.

???? Крім того, співробітники міліції із перевищенням влади та застосуванням заходів фізичного впливу затримали 62 особи. У подальшому їх доставили до органів внутрішніх справ. Там слідчі за сфальсифікованими документами склали протоколи про їх затримання та разом з прокурорами незаконно притягнули до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях. Далі судді за клопотаннями слідчих та прокурорів безпідставно арештували цих громадян.

???? Оскільки обвинувачений упродовж тривалого часу переховується від правоохоронних органів в рф та на непідконтрольній України території і знаходиться в міжнародному розшуку, щодо нього отримано дозвіл суду та проведено спеціальне досудове розслідування (in absentia). Також судом йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

???? Слід зазначити, що вже після початку повномасштабної агресії рф проти України, в травні 2022 року дана особа обійняла псевдопосаду «начальника поліції» в незаконно створеному на тимчасово окупованих територіях Херсонській області формуванні – так званому «головному управлінні МВС рф в Херсонській області». За вказані дії його притягнуто до кримінальної відповідальності в іншому кримінальному провадженні.

???? Нагадаємо, що за вчинення злочинів, пов’язаних із незаконною протидією акціям протестів в м. Черкаси, загалом притягнуто до кримінальної відповідальності та передано до судів обвинувальні акти стосовно 41 особи, у тому числі 3 суддів, 6 прокурорів, 19 слідчих та 13 інших співробітників органів внутрішніх справ.

Більше

Back to top button