Події

​​???????? Спільна робота для колективної безпеки – основна ціль співпраці між…

​​???????????????????? Спільна робота для колективної безпеки – основна ціль співпраці між Держспецзв’язку та Іспанським національним інститутом кібербезпеки

Делегація Іспанського національного інституту кібербезпеки (INCIBE), підпорядкованого Міністерству економіки та цифрової трансформації через Державного секретаря з цифровізації та штучного інтелекту, на чолі з Генеральним директором Феліксом Барріо відвідала з офіційним візитом Дерсжпецзв’язку. Ключовим результатом візиту стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння у сфері кіберзахисту та визначення перших кроків подальшої роботи.

???? «Ми продовжуємо розвивати співробітництво з провідними установами, які займаються питаннями кіберзахисту в усьому світі. Така співпраця дасть можливість і нам, і нашим партнерам посилити власну кіберстійкість», – зазначив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Він подякував іспанським партнерам за постійну й дуже вагому підтримку та оперативне реагування на потреби нашої країни. Олександр Потій також підкреслив, що активна співпраця у сфері кіберзахисту між Україною та Іспанією має стати важливим кроком для розбудови спільної системи протидії загрозам у кіберпросторі в Європі.

За словами Генерального директора INCIBE Фелікса Барріо, для іспанської сторони спільна робота з Держспецзв’язку – велика честь. Для наших країн дуже важливо рухатися вперед і робити це максимально швидко.

Фелікс Барріо також наголосив, що Україна має пишатися власними здобутками у кіберзахисті, своєю боротьбою за цифрову свободу. Дуже важливо якомога швидше почати спільну роботу, адже щодня іспанські фахівці вивчають, як атаки і загрози у кіберпросторі можуть бути складовою частиною агресії. Це – шлях забезпечення кіберзахисту цивільного населення, державних установ та критичної інфраструктури. Він також наголосив на готовності ділитися іспанським досвідом і напрацюваннями у цьому напрямі.

Підписаний Меморандум діятиме впродовж чотирьох років та може бути продовжений. Співробітництво між органами буде зосереджене на обміні інформацією про кіберзагрози, а також рекомендаціями та передовими практиками з метою вдосконалення відповідних систем управління інцидентами, систем реагування на інциденти та відновлення після кіберінцидентів. Водночас особливу увагу приділятимуть законодавчим аспектам, інформаційно-комунікаційним технологіям стратегічного, технічного і наукового характеру. Також серед ключових напрямів:

???? сприяння створенню двосторонніх каналів інформування, виявлення і реагування для виявлення загроз у кіберпросторі та реагування на них;

???? двостороннє співробітництво у сфері кіберзахисту та кібербезпеки, а також обмін технічною інформацією про загрози та вразливості;

???? обмін досвідом і передовими практиками у сфері кіберзахисту шляхом проведення курсів, тренінгів, коучингу і спільних кібернавчань, реалізації спільних програм з університетами та науково-дослідними центрами;

???? розвиток регіональних центрів реагування на інциденти;

???? підтримка розроблення і впровадження національних стратегій кібербезпеки обох держав.

Представники INCIBE також відвідали Кіберцентр UA30 та ознайомилися з роботою Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA та тренінгового центру, який забезпечує навчання фахівців з кіберзахисту державних органів, сил безпеки й оборони, об’єктів критичної інфраструктури.

Також іспанська делегація відвідала Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського». Розбудова співпраці між освітніми закладами наших держав також має значний потенціал і є важливою складовою подальшого посилення кіберстійкості обох держав.

Back to top button