Події

​​⚡️Швидке наповнення Реєстру обʼєктів критичної інфраструктури дасть змогу пос…

​​⚡️Швидке наповнення Реєстру обʼєктів критичної інфраструктури дасть змогу посилити захист таких обʼєктів, – Юрій Щиголь

Секторальні органи мають пришвидшити процес наповнення Реєстру обʼєктів критичної інфраструктури, оскільки саме вони формують перелік обʼєктів і подають їх на включення до Реєстру, який адмініструє та веде Держспецзвʼязку як уповноважений орган. Про це розповів голова Держспецзвʼязку Юрій Щиголь під час інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна».

???? «Секторальні органи з різною швидкістю працюють над наповненням Реєстру. Наприклад, Міністерство інфраструктури та Міненергетики роблять це доволі швидко. Наше завдання – спонукати ті секторальні органи, які подають обʼєкти критичної інфраструктури на включення повільніше. У того ж Міністерства охорони здоровʼя у віданні тисячі лікарень державної та комунальної власності обласного і районного рівня. І такі обʼєкти мають бути включені до Реєстру обʼєктів критичної інфраструктури», – розказав Юрій Щиголь.

Наповнений Реєстр обʼєктів критичної інфраструктури дасть відповідь на питання «що треба захищати». І після цього можна розробити комплексне рішення як саме треба захищати обʼєкти, включені до Реєстру. Це спільне завдання Держспецзвʼязку, секторальних органів та Генштабу.

«Ми побудували Реєстр обʼєктів критичної інфраструктури, а вже довкола нього – цілу екосистему: контроль за виконанням рішень, хто і як побудував систему захисту. Спільно із військово-цивільними адміністраціями за рік ми здійснили понад 500 поїздок, щоб побачити, що зроблено, а що ні, і спитати, яке потрібне сприяння. Це спільна робота, починаючи від Міністерства інфраструктури й закінчуючи міжнародними партнерами, які надають габіони та іншу допомогу», – розповів голова Держспецзвʼязку.

Більше про те, як Україна захищає обʼєкти критичної інфраструктури, яка роль у цих процесах бізнесу – читайте найближчим часом в інтервʼю Юрія Щиголя на сайті агентства «Інтерфакс-Україна».

ℹ️ Нагадаємо, що на час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

Також уповноважений орган є держателем та адміністратором Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, який є важливим інструментом для координації процесу захисту критичної інфраструктури України. Він діє з метою узгодження дії суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадження обміну інформацією між суб’єктами захисту, створення єдиної бази даних щодо загроз і вразливостей, забезпечення паспортизації та захисту обʼєктів критичної інфраструктури та здійснення оцінки стану їхньої захищеності.

Back to top button