Події

​​❓Що таке програма-кейлогер? Якої шкоди вона може завдати пристрою? ℹ️ Держспецз…

​​Що таке програма-кейлогер? Якої шкоди вона може завдати пристрою?

ℹ️ Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші.

Кейлогер (keylogger) – це програмне забезпечення, що реєструє різноманітні дії користувача пристрою. Наприклад, фіксує рух комп’ютерної миші, натискання кнопок клавіатури, створює скриншоти екрану тощо. Отже, це своєрідний «шпигун».

Кейлогери можуть використовуватися як санкціоновано, так і в зловмисних цілях. В останньому випадку хакери за допомогою кейлогера можуть заволодіти даними користувача, що були введені після встановлення програми. Зокрема, дістати доступ до логінів та паролів, номерів карток та інших важливих даних.

Кейлогер може бути як окремою програмою, так і частиною іншого ШПЗ. Наприклад, одна з відомих програм – Agent Tesla, про яку раніше повідомляла Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, – може виконувати функції кейлогера, викрадача інформації та є трояном віддаленого доступу.

Зауважимо також: кейлогером може бути не тільки програма, а й апаратний пристрій, який встановлюється за умови наявності фізичного доступу до потрібного комп’ютера.

???? Нагадаємо. Щоб убезпечити свій комп’ютер від шкідливого програмного забезпечення:

завантажуйте програми лише з офіційних магазинів чи вебсайтів розробника,

не відкривайте підозрілих посилань і вкладень, надісланих на e-mail, у месенджерах, соціальних мережах тощо від невідомих відправників,

використовуйте та вчасно оновлюйте антивіруси та програмне забезпечення і дотримуйтеся інших правил кібергігієни.

Back to top button