Події

СБУ затримала ще трьох колаборантів на Харківщині: серед них чиновники райради…

СБУ затримала ще трьох колаборантів на Харківщині: серед них чиновники райради і «начфін» колишньої окупаційної адміністрації рф

Служба безпеки затримала ще трьох ворожих поплічників під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області.

Серед них – двоє мешканців Вовчанського району, колишні посадовці органів місцевого самоврядування.

Після окупації частини регіону вони добровільно пішли на співпрацю з ворогом.

За це влітку минулого року їх призначили помічниками керівника «територіального управління» окупаційної адміністрації району.

На цих «посадах» вони виконували вказівки агресора щодо підготовки і проведення псевдореферендуму на території захоплених громад.

Для цього колаборанти особисто організовували збори місцевих жителів, де агітували брати участь у фейковому плебісциті і «проголосувати» на користь кремля.

Також зловмисники змушували людей вступати до складу окупаційних «виборчкомів».

У разі незгоди – погрожували репресіями з боку каральних органів рашистів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за статтями Кримінального кодексу України:
▪️ ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
▪️ ч. 1 ст. 14 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Ще одним зловмисником виявився 55-річний мешканець селища Дворічна Куп’янського району, який після захоплення громади приєднався до лав місцевої окупаційної адміністрації.

У серпні минулого року він добровільно погодився очолити створене агресором «управління фінансів» захопленого району.

Там колаборант організовував роботу щодо наповнення «бюджету» загарбників, насамперед для потреб матеріально-технічного забезпечення окупаційних угруповань на східному фронті.

Під час звільнення регіону колаборант втік до Харкова, де намагався «загубитися» та уникнути відповідальності. Втім, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

➡️ bit.ly/43zOIaA

Back to top button