Події

СБУ повідомила про підозру російському генералу, який командував бомбардуванн…

СБУ повідомила про підозру російському генералу, який командував бомбардуванням Маріуполя

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного високопосадовця російських окупаційних угруповань, який причетний до підготовки та здійснення повномасштабного вторгнення в Україну.

Мова йде про генерал-лейтенанта Миколу Гостєва – командувача 4-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Південного військового округу Повітряно-космічних сил зс рф (м. Ростов-на-Дону).

На період з 24 лютого до кінця травня 2022-го року він командував підпорядкованими йому підрозділами російської авіації, які брали участь у захопленні частини території Донецької області.

Саме за наказом Гостєва рашисти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі Маріуполя.

Встановлено, що ворожі атаки призводили до загибелі мирних жителів міста, у тому числі дітей, а також до руйнування житлових будинків, лікарень тощо.

Для здійснення ударів загарбники використовували ракети класу «повітря-земля» та авіаційні бомби, серед яких були заборонені фосфорні боєприпаси.

Крім того, російський генерал особисто командував підрозділами бойової авіації, що забезпечували підтримку наземних угруповань рф під час штурму українських міст на Донеччині.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Гостєву про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:
ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою);
ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій).

Санкція статей передбачає покарання до 15 років тюрми. Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Back to top button