Події

СБУ повідомила про підозру ексзаступнику голови Служби судової охорони, який о…

СБУ повідомила про підозру ексзаступнику голови Служби судової охорони, який організував декілька каналів для втечі ухилянтів за кордон

Служба безпеки зібрала доказову базу на колишнього заступника Голови Служби судової охорони, який організував масштабну схему нелегального виїзду чоловіків за межі України.

Для реалізації оборудки фігурант створив в Україні фейковий благодійний фонд та понад 30 псевдоволонтерських організацій.

Від «імені» цих установ він оформлював ухилянтів як міжнародних перевізників гуманітарних вантажів. Таким чином він сприяв своїм «клієнтам» в ухиленні від мобілізації та нелегальному виїзду за кордон.

За даними слідства, «схема» діяла у Київській, Львівській, Хмельницькій, Волинській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Одеській областях.

А вартість таких «послуг» становила від 2 до 5 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості зарубіжної «поїздки».

Щоб уникнути правосуддя, фігурант у березні цього року втік до однієї з європейських країн як волонтер.

Як встановило слідство, чиновника було звільнено зі Служби судової охорони ще у 2021 році через причетність до корупції.

Але після початку повномасштабного вторгнення росії він вирішив «заробити» на військовозобов’язаних, які намагались виїхати за кордон, щоб уникнути призову.

Для створення псевдоблагодійних організацій та оформлення фейкових документів для ухилянтів фігурант «втемну» використовував власні зв’язки серед знайомих в держустановах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили ексчиновнику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
▪️ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
▪️ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Оскільки він переховується за кордоном, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Back to top button