Події

​​???????? Розвиваємо співпрацю з ЄС: Держспецзв’язку відвідав Віцепрезидент …

​​???????????????????? Розвиваємо співпрацю з ЄС: Держспецзв’язку відвідав Віцепрезидент Європейської комісії

Команда Держспецзв’язку провела офіційну зустріч з європейською делегацією на чолі з Віцепрезидентом Європейської комісії з питань популяризації європейського способу життя Маргарітісом Схінасом. У межах зустрічі учасники обговорили результати поточної співпраці та виклики, які стоять перед всією демократичною спільнотою в кіберпросторі. Також йшлося про забезпечення громадян теле- та радіомовленням на деокупованих територіях, захист об’єктів критичної інфраструктури та впровадження проєкту «Армія дронів».

????️ Віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас відзначив: «ЄС та його міжнародні партнери одностайно засуджують агресію путіна проти України. ЄС і надалі пропонуватиме Україні потужну політичну, фінансову та гуманітарну допомогу і запроваджуватиме жорсткі санкції проти росії та тих, хто є співучасниками війни».

Під час візиту представники Єврокомісії відвідали Кіберцентр UA30, де ознайомилися з роботою Урядової команди реагування на надзвичайні комп’ютерні події (CERT-UA), яка стоїть на передовій відбиття кібератак ворога, кількість яких у 2022 році зросла майже вдвічі порівняно з 2021 роком. Також була представлена робота Тренінгового центру UA30, де постійно проходять навчання фахівці державних органів та об’єктів критичної інфраструктури за різними програмами залежно від потреб організації.

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь подякував представникам Європейської комісії за постійну підтримку України від початку повномасштабного вторгнення та відзначив важливість подальшої кооперації: «російська кіберагресія зосереджена перш за все на ураженні цивільних цілей загалом та критичної інфраструктури. Більш того, вона націлена в тому числі й на наших партнерів. Терористична тактика росії як у війні конвенційній, так і у кіберпротистоянні – значний безпековий ризик для усього цивілізованого світу. Більш того, навіть після перемоги України російський економічний та політичний кібертероризм, який країна-агресор зрощувала десятиліттями, не зникне і становитиме суттєву загрозу».

Віктор Жора, заступник голови Держспецзв’язку, підкреслив, що наша Служба, як і вся Україна, відчуває, що ми – не одні: «Деокупація правобережжя Херсонщини для нас була одним із найскладніших викликів. Адже на звільнених територіях не було ні світла, ні зв’язку, ні телебачення. Нам довелося відбудовувати інфраструктуру фактично з нуля. І партнери зробили значний внесок у цей процес: від терміналів Starlink – до оптоволоконних кабелів. Ця допомога була надзвичайно корисною. Наша стійкість – це спільний результат, якого досягли українці за підтримки наших друзів та партнерів», – підкреслив Віктор Жора.

Також Держспецзв’язку адаптує передові європейські норми у сферах захисту інформації, кіберзахисту, підготовки фахівців.

???? «Ми постійно вдосконалюємо нашу нормативну базу, використовуючи передовий досвід провідних країн. Імплементація норм Європейського Союзу – це той шлях, який ми маємо пройти в межах євроінтеграційних процесів», – зауважив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Він також зазначив, що Держспецзв’язку налагодила активну спільну роботу з Агентством ЄС із кібербезпеки (ENISA), яка вже найближчим часом може перейти на новий рівень завдяки підписанню меморандуму про співробітництво.

Back to top button