Події

Розікрали 36 млн грн на обладнанні для літаків – підозрюють екскерівника оборон…

Розікрали 36 млн грн на обладнанні для літаків – підозрюють екскерівника оборонного підприємства та дев’ятьох спільників

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора колишньому директору державного підприємства оборонно-промислового комплексу та трьом його співучасникам повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру. Також повідомлено про підозру ще шістьом учасникам злочинної організації, серед них заступник директора держпідприємства та суб’єкти господарської діяльності.

Їм інкриміновано створення злочинної організації, а також участь у ній, службове підроблення, розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах та легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 255, ст. 366, ст. 191, ст. 209 КК України).

За даними слідства, колишній директор державного підприємства оборонно-промислового комплексу з метою заволодіння державними коштами створив та очолював злочинну організацію, до складу якої залучив інших осіб. Вони виконували його вказівки відповідно до відведених ролей.

Очолюване організатором держпідприємство здійснювало удаване постачання обладнання, яке використовується виключно у складі бойових військових літаків та спеціально призначене для військового використання компонентів літальних апаратів.

Це обладнання керівник злочинної організації отримував із необлікованих у встановленому порядку залишків на підприємстві, які були сформовані ще під час розпаду радянського союзу. В подальшому він передавав обладнання підконтрольним особам, які оформлювали удавані договори закупівлі та підписували відповідні документи для надання видимості законності проведених закупівель.

Таким чином у 2021-2023 роках підозрювані провели 10 оборудок щодо удаваного постачання обладнання військового призначення підприємству на загальну суму понад 36 млн грн.

Наразі учасникам злочинної організації обрано запобіжні заходи, п’ятьом з них – тримання під вартою, а організатора оголошено у розшук. На майно підозрюваних накладено арешти.

Раніше, у грудні 2023 року, правоохоронці повідомили про підозру цьому ексдиректору державного підприємства за фактами службового підроблення та розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах та трьом особам, які у співучасті з ним вчинили розтрату бюджетних коштів.

Заходи з документування та викриття здійснювалися прокурорами спільно зі детективами Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу Департаменту контррозвідки СБУ. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen + 10 =

Back to top button