Події

​​‼️ Російські хакери намагаються дискредитувати Урядову команду реагування на …

​​‼️ Російські хакери намагаються дискредитувати Урядову команду реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA

Російські кібертерористи, пов’язані із силовими структурами країни-агресора, продовжують використовувати кібератаки в тому числі як складові гібридної війни, поєднуючи їх з інформаційно-психологічними операціями.

Зокрема, зловмисники поширили неправдиву вигадану заяву нібито від імені голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України. У ній йшлося нібито про відсутність будь-якої допомоги CERT-UA у захисті інформаційних ресурсів Суспільного та незалученість фахівців Команди до ліквідації наслідків та розслідування ймовірного кіберінциденту, що стався 14 червня в інформаційно-комунікаційних системах Суспільного.

???? Повідомляємо, що зараз загрозу локалізовано. Фахівці CERT-UA були долучені до опрацювання інциденту. Деталі щодо дослідження інциденту будуть опубліковані згодом.

Це вже не перша спроба дискредитувати CERT-UA, зроблена за єдиним кремлівським сценарієм. Раніше аналогічно, опісля повідомлення про злам інформаційно-комунікаційної системи одного з міністерств, зі скомпрометованого облікового запису журналіста одного з вітчизняних медіа зловмисники опублікували фейковий коментар від очільника міністерства, де так само поширювали недостовірну інформацію щодо нібито бездіяльності CERT-UA. Інформація була поширена в одному з телеграм-каналів, який пов’язують з угрупуванням Sandworm.

Ми сприймаємо такі недолугі спроби дискредитації CERT-UA з боку російських кіберзловмисників як доказ ефективної роботи Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події та інших підрозділів Держспецзв’язку, відповідальних за кіберзахист????

І Держспецзв’язку, і CERT-UA, що діє при Службі, активно працюють над посиленням захищеності як державних інформаційних ресурсів, так і вітчизняного бізнесу. Нагадаємо, що повідомити наших фахівців про імовірний кіберінцидент можуть як пересічні громадяни, так і представники установ чи організацій будь-якої форми власності.

???? Проінформувати про інцидент Урядову команду реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA можна через форму на сайті ????
???? https://cert.gov.ua/

✉️ за допомогою електронної пошти ????
incidents@cert.gov.ua
чи через месенджер.

Back to top button