Події

​​Питання кібербезпеки та захисту даних мають бути пріоритетними для бізнесу, CERT-…

​​Питання кібербезпеки та захисту даних мають бути пріоритетними для бізнесу, CERT-UA готова допомагати

Розуміння важливості посилення кіберзахисту має бути не тільки на державному рівні, а і на рівні окремих секторів, операторів критичної інфраструктури, підприємств та організацій різної форми власності. На цьому наголосив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій під час форуму SUP IT DAY 2023, який 21 листопада провела Спілка українських підприємців.

Цього року захід зібрав провідних українських бізнесменів, фахівців, представників влади, залучених до ІТ-сектору. Особливу увагу учасники приділили і питанням кібербезпеки та захисту даних.

???? «Бізнесу потрібно будувати власну екосистему захисту від кіберзагроз. Держава ж лише встановлює розумні правила, надає рекомендації, щоб цей захист був надійним і відповідав найкращим світовим практикам», – зазначив заступник голови Держспецзв’язку.

Він нагадав, що при Службі діє Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, до якої можна звертатися по допомогу з питань посилення кіберзахисту та реагування на кіберінциденти. Фахівці CERT-UA вже співпрацюють з багатьма компаніями, як державними, так і приватними. Подібні команди також є в Нацбанку, в енергетичному секторі тощо, проте поки в Україні їх замало.

???? «Необхідно створювати такі команди на рівні регіонів, міст, окремих компаній, щоб швидко детектувати загрози, реагувати на них, відновлюватися після інцидентів. Тож пропоную бізнесу долучатися, працювати над посиленням власного кіберзахисту, а наша команда поділиться своїм досвідом, рекомендаціями про те, як ефективніше побудувати внутрішні процеси», – закликав Олександр Потій.

???? Нагадаємо, цього року Держспецзв’язку затвердила Методичні рекомендації щодо реагування суб’єктами забезпечення кібербезпеки на різні види подій у кіберпросторі.

Також Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України підготувала рекомендації з кіберзахисту, виконання яких сприятиме посиленню захищеності систем та мереж і дозволить ефективно протидіяти кіберзагрозам. Ознайомитися з ними можна за посиланням ???? https://cert.gov.ua/article/5436463.

Back to top button