Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Столична прокуратура повертає гід…

Прокурори на захисті державних інтересів: Столична прокуратура повертає гідроспоруди вздовж річки Дніпро у власність громади
 
????Наприкінці вересня 2021 року в медіа набула широкого розголосу ситуація щодо реєстрації за фізичною та юридичною особами майнових прав і права власності на низку гідротехнічних споруд.

????Йдеться про причали та дамби, які розташовані уздовж парку «Наталка», на півострові «Собаче гирло», на острові «Оболонський» та в межах прибережних смуг інших водних об’єктів столиці.

????Прокуратура встановила, що фізична особа «на праві зберігання» зареєструвала майнові права на ряд гідротехнічних споруд загальною площею майже 150 тис кв м.

????При цьому, майнові права на частину гідроспоруд за договором купівлі-продажу фізична особа відчужила на користь товариства, засновником та кінцевим бенефіціарним власником якого є у тому числі ця ж особа.

????Недобросовісним юристом-бізнесменом зареєстровано та продано майнові права на гідроспоруду площею майже 143 тис кв м на острові «Оболонський» у місті Києві, яка фактично є площею самого острова – 14,2982 га.

????Також незаконно зареєстровано речові права на причал площею понад 4 000 кв м вздовж парку «Наталка» та Оболонської набережної у місті Києві, берегоукріплення вздовж коси півострова – «Собаче гирло» площею понад 44 га, й на інші гідротехнічні споруди в межах прибережних смуг водних об’єктів у Дарницькому, Деснянському та Оболонському районах столиці.

????Наявність реєстрації права власності на ці гідротехнічні споруди фактично надавала недобросовісним особам можливість набути майнові права на земельні ділянки територіальної громади міста Києва та розпоряджатись ними на власний розсуд.

????Реагуючи на виявлені порушення законодавства та захищаючи інтереси територіальної громади, органами столичної прокуратури у 2022 році до судів подано 7 позовів.

????Наразі прокуратура забезпечила виконання 5 судових рішень та скасовано незаконні реєстрації майнових права та прав власності на гідроспоруди за приватними особами. Виконання ще 2 судових рішень триває.

Video is too big

Back to top button