Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Понад 400 га земель водного фонду Во…

Прокурори на захисті державних інтересів: Понад 400 га земель водного фонду Волині цьогоріч повернуто державі через порушення вимог законодавства

????Коментують: начальник відділу представництва інтересів держави в суді Волинської обласної прокуратури Тарас Смалюк, прокурор цього відділу Наталія Костюк та заступник керівника Луцької окружної прокуратури Сергій Мацюк.

????Природний водний фонд Волині складає 220 озер загальною площею 14,3 тис га, 130 малих і середніх річок протяжністю 3,2 тис км. Вони потребують особливого захисту, оскільки можуть стати об’єктом неправомірних посягань.

????У 2024 році органи прокуратури Волинської області пред’явили 10 позовів щодо повернення у власність держави 560 га земель цієї категорії через порушення вимог законодавства.

⚖️Наразі 9 позовних заяв на 502 га задоволено. Реально виконано 6 судових рішень – повернуто 428 га.

Прокуратура виявила факт неправомірної інвентаризації ділянки площею 146 га в межах осушувальної системи «Чорногузка» як землі сільгосппризначення. Ділянка накладається на мережу меліоративних каналів і річку Чорногузка.

Ця річка перетворена у магістральний канал, який є державною власністю. Відтак інвентаризація землі із подальшою передачею у комунальну власність призвели до вилучення частини земель водного фонду та зміни її цільового призначення. Рішення суду набрало законної сили та повністю виконано.

Задоволено позови про повернення понад 100 га землі водного фонду у зв’язку із проведеною Олицькою селищною радою її незаконною перереєстрацією у комунальну власність. На цих землях розташовані гідротехнічні споруди, які перебувають у власності держави та знаходяться на балансі ДП «Укрриба» та ДП «Айфіш».

Встановлено незаконну реєстрацію Цуманською селищною радою права комунальної власності на понад 180 га земель водного фонду державної власності. Там розташовані гідротехнічні споруди, що унеможливлює їх вибуття. На даний час задоволені позови перебувають на виконанні.

???????? Волинські прокурори і надалі стоятимуть на захисті земель водного фонду.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 − seven =

Back to top button