Події

Підсумки 26.10: Нова зброя і статус РЕР


Україна отримає нові ракети дальністю 300 км; Зеленський підписав закон про довічний статус політично значущих осіб (PEP) і посилення їхнього фінмоніторингу. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна отримає потужніші ракети

Вже у січні наступного року Україна отримає від союзників ракети дальністю 300 кілометрів. За даними високопоставлених чинів в Генштабі ЗСУ за результатами зустрічі військового командування України з військовим командуванням союзників, темпи постачання зброї Україні не зменшаться.

Данія передала Україні пакет допомоги

Міністерство оборони Данії оголосило новий пакет військової допомоги Україні на суму $522 млн. До пакета допомоги входять танки, бойові машини піхоти, артилерійські боєприпаси, безпілотники та стрілецька зброя. Йдеться про БМП-2 і танки Т-72, також броньовані інженерно-евакуаційні машини, які Данія фінансує у співпраці з Німеччиною.

Названі втрати РФ під Авдіївкою

За два тижні наступальних дій в районі Авдіївки і Мар’їнки російські агресори втратили до 5 тисяч військових вбитими і пораненими. Також знищено до 400 одиниць бронетехніки, повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. Він  зазначив, що росіяни не полишають спроб оточити Авдіївку, активно застосовуючи там авіацію. З півдня противник намагався кинути вперед механізовані колони, але зазнав відчутних втрат.

Зеленський підписав євроінтеграційний закон про довічний фінмоніторинг чиновників

Президент Володимир Зеленський у четвер, 26 жовтня, підписав євроінтеграційний закон про введення довічного фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP). Законопроєкт №9269-д про фінмоніторинг чиновників – одна з двох ключових вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною третього траншу наприкінці цього року. Під програму МВФ зав’язана інша міжнародна фінансова допомога для держави. Крім того, ухвалення законопроєкту необхідне було для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу.

У військкома Рівненщини знайшли величезні будинки у Карпатах, будував готель у Буковелі

Правоохоронці знайшли у військкома будинок на 280 кв. м у селищі Поляниця у курортній зоні комплексу Буковель, на сусідній ділянці він зводив готель у форматі котеджного містечка на площі майже 500 кв. м. Також начальник ТЦК має дачу на 316 кв. м поряд з Яремче – там є домашній більярд і ставок з елітними видами риби. Все це майно належить його тітці пенсійного віку та сторонній довіреній особі. В Івано-Франківську було знайдено три квартири загальною площею майже 200 кв. м і два гаражі.

У в. о. міського голови Чернігова Олександра Ломака провели обшуки

Працівники ДБР і СБУ спільно провели обшуки у виконувача обов’язків міського голови Чернігова Олександра Ломако. Перевіряється законність його виїзду за кордон у травні цього року, повідомила радниця із комунікацій ДБР. Правоохоронці з’ясовують обставини яким чином він міг опинитися у Франції, Бельгії, Нідерландах та Польщі.

Обшуки провели у Сумській міськраді

Обшуки відбулися і у виконуючої обов’язки міського голови Юлії Павлик. Мова йде про перевірку фактів того, що “низка суб’єктів господарської діяльності за попередньою змовою зі службовими особами Сумської міської ради привласнюють бюджетні кошти, виділені на придбання товарно-матеріальних цінностей”.

Зеленський зібрав військовий кабінет. Заслухав Залужного, Буданова, Умєрова, Малюка та інших

Президент Володимир Зеленський зібрав військовий кабінет, де заслухав доповіді очільників Міноборони, української розвідки, Служби безпеки України та командувачів української армії. Вони обговорили план подальших дій із конкретними термінами й розрахунками, підкріплений постачанням від партнерів і власним виробництвом.

Партизани знищили авто з ФСБ-шниками в окупованому Бердянську

Рух опору підірвав автівку з представниками російської Федеральної служби безпеки в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області. Вдала операція сталася 23 жовтня 2023 року, шляхом підриву було знищено автомобіль, у якому перебували четверо представників ФСБ. Акцію здійснили на вулиці Мічуріна поблизу готелю Jasmin Guest-House, який ФСБ-шники перетворили на свою схованку.

У Сумській області затримали трьох російських агентів

Служба безпеки в результаті контрдиверсійної спецоперації на Сумщині нейтралізувала ворожу агентурну групу, яка розвідувала позиції ЗСУ у прикордонних районах області для коригування ударів РФ. Серед основних “цілей” ворога були місця базування підрозділів ЗСУ, які оснащені радіолокаційними комплексами. 

Коломойський відмовився від управління корпоративними правами 1+1 media

Заарештований бізнесмен Ігор Коломойський віддав корпоративні права в 1+1 media на п’ять років в управління трудовому колективу. Бізнесмен залишається власником 1+1 media, але колектив має право ухвалювати будь-які рішення, крім продажу чи обтяження його частки. Таке рішення компанія та Коломойський пояснюють необхідністю “захисту та збереження принципів свободи слова, неупередженості та обʼєктивного висвітлення подій”, а також “об’єктивними причинами”, з яких заарештований бізнесмен не може повноцінно здійснювати свої повноваження.

Армія оборони Ізраїлю за останню добу атакувала понад 250 об’єктів угруповання ХАМАС

Серед цілей атаки – військова інфраструктура, оперативні штаби, тунелі, ракетні установки. Крім того, ізраїльські ВПС уразили батарею ППО бойовиків в районі Хан-Юніса, яка розташовувалась поблизу мечеті та дитячого садка.

Тим часом, станом на ранок у четвер, 26 жовтня, відомо про 21 загиблого українця в Ізраїлі і трьох загиблих у секторі Гази. За даними МЗС, 357 українців, з яких 208 жінок, висловили бажання евакуюватися з сектору Гази. Українські дипломати підтримують із ними зв’язок.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button