Події

Підсумки 25.01: Справа Іл-76 і депортація дітей


Свідчень того, що Іл-76 перевозив українських військовополонених немає; ПАРЄ закликає ЄС визнати геноцидом те, що Росія депортує українських дітей. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Падіння Іл-76. Лубінець заявив, що не може підтвердити, що в Іл-76 були українські полонені

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна поки не має даних, які могли б підтвердити, що на борту літака Іл-76, що впав 24 січня під Бєлгородом, були українські полонені. Водночас він зазначив, що росіяни постійно використовують питання полонених для дестабілізації України.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння військового літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. 

У ГУР звернули увагу, що у РФ офіційно через відповідні органи не публікують списків військовополонених, яких мали обміняти 24 січня. Інформацію навмисно публічно вкидає російська пропаганда. Там відзначили, що на борту Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області, мали бути військово-політичні VIP-персони РФ, але в останній момент ФСБ заборонила їм сідати. 

Тим часом, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що російська влада погодиться на міжнародне розслідування аварії Іл-76 під Бєлгородом, але якщо воно розглядатиметься як злочин української влади.

Нагадаємо, у Бєлгородській області РФ 24 січня розбився російський літак Іл-76. Російське Міноборони стверджує, що в літаку нібито були українські полонені, яких везли на черговий обмін.

Ексдепутати ОПЗЖ вкрали понад 30 суден торговельного флоту України

СБУ спільно з НАБУ та САП викрила масштабну схему розкрадання майна державної компанії “Українське Дунайське пароплавство”. За інформацією спецслужби, зловмисники привласнили 32 баржі торговельного флоту підприємства на загальну суму понад 80 млн грн. За даними слідства, оборудку організували двоє колишніх депутатів Одеської обласної ради від забороненої партії Опозиційна платформа – за життя та ексочільник судноплавної компанії.

Удар по нафтобазі в Туапсе

Удар по нафтобазі в російському Туапсе в Краснодарському краї РФ у ніч проти 25 січня був спеціальною операцією Служби безпеки України. Після двох потужних вибухів там почалася масштабна пожежа, було пошкоджено установку первинної обробки нафтопродуктів – це вакуумна та атмосферні колони. Такі об’єкти мають значення як для економіки Росії, але й забезпечують паливом окупаційні війська.

Ракети з HIMARS уразили ворожий полігон в Донецькій області

Як повідомили російські ЗМІ, внаслідок атаки були ліквідовані 24 військовослужбовці ЗС РФ. Місцеві пабліки тимчасово окупованого Іловайська писали про велику кількість машин швидкої допомоги у місті та вибухи на військовому полігоні.

Україна повернула двох дітей, вивезених до РФ

Україна повернула додому ще двох неповнолітніх, яких російські окупанти вивезли до Краснодарського краю. Хлопець та дівчина, 16 і 17 років відповідно, жили у Кринках. Нагадаємо, влада України має офіційні дані про депортацію майже 20 тисяч дітей до Росії.

ПАРЄ ухвалила важливу резолюцію щодо українських дітей

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, що стосується становища українських дітей – як тих, яких викрала намагається позбавити ідентичності Росія, так і тих, що знайшли прихисток в ЄС. Документ закликає національні парламенти усіх держав-членів Ради Європи ухвалити рішення, які б “засудили воєнні злочини проти дітей та визнали депортації, примусові переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей… злочином геноциду”. Також наголошується на потребі якнайшвидше повернути дітей в Україну, оскільки “чим більше часу минає, тим більше зменшуються шанси знайти цих дітей”, а тим часом “їм нав’язують нову культуру і нову мову, завдають психологічної та/або фізичної агресії”.

НАБУ оголосило в розшук бізнес-партнера Коломойського і голову правління банку Альянс

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук Михайла Кіпермана (бізнес-партнер Ігоря Коломойського), Юлію Фролову (голова правління банку Альянс) та Дмитра Кондрашова (колишній начальник департаменту адміністратора розрахунків Укренерго). За версією слідства, службові особи Укренерго на початку 2022 року продали компанії електроенергію, проігнорувавши її попередній борг. Фроловій інкримінують видачу фіктивної гарантії оплати, а Кондрашову – зловживання службовим становищем за те, що він не заблокував продаж електроенергії.

Суд ухвалив стягнути з РФ 1,9 млрд грн за позовом Фонду гарантування вкладів

Господарський суд м. Києва ухвалив рішення про стягнення з РФ в особі міністерства юстиції Російської Федерації понад 1,9 млрд грн шкоди, завданої діями держави-агресора ПАТ Комерційний банк Український фінансовий світ.Зазначається, що головний офіс та майже всі активи ПАТ КБ УФС знаходились у м. Донецьку та були фактично втрачені внаслідок тимчасової окупації Донецька та інших територій ОРДЛО підконтрольними Росії військовими терористичними угрупованнями. Банк був визнаний неплатоспроможним постановою НБУ від 14 серпня 2014 року, на підставі чого 15 серпня 2014 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив у ньому тимчасову адміністрацію.

Нафтогаз заявив про кібератаку

Газопостачальна компанія Нафтогаз України та ТОВ Газорозподільні мережі України заявили вранці 25 січня, що на одному зі дата-центрів зафіксували кібератаку.

Президент Туреччини офіційно затвердив ратифікацію країною членства Швеції в НАТО

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган схвалив ратифікацію парламентом країни членства Швеції в Північноатлантичному Альянсі. Вступ Швеції до НАТО очікується вже близько півтора року. Раніше Стокгольм планував вступити до Альянсу разом із Фінляндією, але Гельсінкі вступили до НАТО в червні 2023 року.

Німеччина заявила, що готує новий план оборони

Бундесвер (збройні сили Німеччини) вперше з кінця холодної війни розробляє новий комплексний оперативний план оборони, який враховує уроки повномасштабної російської агресії проти України. Про це заявив територіальний командувач Бундесверу генерал-лейтенант Андре Бодеман. За його словами, план оборони ФРН, який спрямований на стримування потенційної агресії, має гриф “цілком таємно”, налічує сотні сторінок і, як очікується, буде підготовлений до кінця березня.

Вчені оцінили світові запаси підземних вод

Вчені оцінили світові запаси підземних вод. Провідний автор Дебра Перроне зазначила, що їхнє дослідження, яке охоплює понад 1700 водоносних горизонтів, стало найбільшим у світі аналізом глобального рівня підземних вод. За їх висновками, рівень ґрунтових вод зменшується у 71% водоносних горизонтів, а темпи цього виснаження прискорюються. Особливо гостро проблема проявляється в посушливих і напівпосушливих регіонах.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button