Події

Підсумки 23.10: Атаки ворога і активи військкомів

Фото: Генштаб ЗСУ

Українські захисники відбивають атаки ворога

На фронті за добу відбулось 38 бойових зіткнень; Під час моніторингу способу життя керівників військкоматів було виявлено ознаки незаконного збагачення. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЗСУ відбили атаки армії РФ на семи напрямках 

Станом на шістсот сьому добу російської агресії в Україні на фронті відбулося 38 бойових зіткнень. Ворог завдав одного ракетного та 52 авіаційних ударів. Окрім того, здійснив 15 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Сили оборони продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, штурмові дії на Бахмутському напрямку, завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж всієї лінії фронту.

Перевірка військкомів у областях. НАЗК знайшло необґрунтовані активи на 255 млн грн

Національна агенція з питань запобігання корупції виявила необґрунтовані активи українських військкомів на суму понад 255 млн грн. У повідомленні сказано, що однією з найпоширеніших корупційних практик є одержання хабарів за уникнення мобілізації через рішення військово-лікарських комісій.

Вночі ППО працювала по “шахедах”, ракеті Х-59 та невідомому дрону

В ніч проти 23 жовтня Росія атакувала Україну дронами-камікадзе, невідомого типу безпілотником та керованою ракетою Х-59. Повітряні сили ЗСУ заявили, що загалом було знищено 15 ворожих цілей. За даними військових, росіяни запускали “шахеди” з території тимчасово окупованого Криму, спрямовуючи їх на південні, східні та центральні області України.

Україна отримала від Євроcоюзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги

До держбюджету України надійшов черговий транш в рамках масштабної програми макрофінансової допомоги Євросоюзу на загальну суму у 18 мільярдів євро. Цього разу Україна отримала від Європейського Союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 мільярда євро. Наступні два транші в рамках програми, з урахуванням рівня виконання Україною умов структурної політики, очікуються до кінця 2023 року.

Угорщина знову заблокувала військову допомогу Україні на 500 млн євро через OTP Bank

Міністри іноземних справ країн Євросоюзу не домовилися щодо траншу військової допомоги Україні: Угорщина вимагає гарантій, що Україна не поверне OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Восьмий транш військової допомоги ЄС має скласти 500 млн євро.

Обвинувачений у держзраді регіонал Єфремов утік до Росії та живе в елітному ЖК у Москві

Ексглава фракції Партії регіонів у Раді Олександр Єфремов, якого звинувачують у держзраді, втік з України після початку повномасштабного вторгнення РФ через Словаччину, з’ясували журналісти Схем. За їхніми даними, зараз колишній нардеп зареєструвався та проживає у Москві в елітних апартаментах, де понад 650 кв. м житлоплощі вартістю близько $4 млн записано на його сина Ігоря Єфремова. Журналісти з’ясували, що ексдепутат має індивідуальний податковий номер, а також страховий номер у РФ (дозволяє отримувати пенсію).

Реджеп Таїп Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до НАТО. Зазначимо, що Швеція та Фінляндія разом подали заявки на приєднання до НАТО ще 2022-го – після широкомасштабного нападу РФ на Україну. Втім, країни зіткнулися з неочікуваними запереченнями з боку Туреччини.

SpaceX буде запускати європейські супутники

Американська компанія бізнесмена Ілона Маска Space X підписала угоду про запуск щонайменше чотирьох флагманських європейських супутників Galileo наступного року. По два супутники Galileo вирушать на орбіту на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX. Їх запустять з території США. Вони призначені для забезпечення навігації та безпечного звʼязку.

В Іспанії поліція конфіскувала викрадені з України цінності

У Національній поліції Іспанії повідомили, що вилучені золоті прикраси були викрадені та незаконно вивезені з України. Вони мали бути легалізовані продані в Мадриді. Вартість золотих артефактів – не менше 60 мільйонів євро. Вилучені культурні цінності – 11 предметів, в основному ювелірні вироби, у тому числі хитромудрі намисто, браслети та сережки, відносяться до греко-скіфської культури VIII-IV століть до нашої ери. Предмети виставлялися у київському музеї у 2009-2013 роках та були вивезені контрабандою з України у 2016 році.

Космічний центр за 2 млрд доларів побудують у Кремнієвій долині

Про плани будівництва оголосили університет Берклі у Каліфорнії та відділення NASA під назвою дослідницький центр Еймса. Космічний центр Берклі має стати епіцентром розвитку в різних галузях, від космічної робототехніки і планетології до автоматизованої авіації. Крім того, він має стати тренувальним майданчиком для наступного покоління космічних фахівців -від інженерів і дослідників до бізнес-лідерів у космічній індустрії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button