Події

Підсумки 21.11: День Гідності і нова допомога

Фото: Скриншот

Зеленський звернувся до українців в День Гідності та Свободи

Зеленський заявив, що 10 років тому українці виступили “проти беззаконня і спроби позбавити нас європейського майбутнього”; ФРН виділяє Україні військову допомогу. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня Гідності і Свободи

На Майдані народ України захистив свою гідність, а перемога у війні з російськими агресорами не дозволить ворогові відібрати нашу свободу. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні до Дня Гідності та Свободи. Зеленський підкреслив, що Україна тепер захищає і себе, і Європу прямо зараз, тому що цінує свою гідність і не дасть відібрати свою свободу. Президент зазначив, що 10 років тому українці розпочали “нову сторінку боротьби” і визначили своє європейське майбутнє. Він наголосив, що Україна робить все, щоб у зоряному колі на прапорі Євросоюзу, який символізує єдність народів Європи, засяяла й українська зірка.

Нова військова допомога Україні від Німеччини на 1,3 млрд євро

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту до України оголосив про новий пакет військової допомоги на загальну суму у 1,3 млрд євро. Серед іншого, до пакета входять 20 000 нових артилерійських снарядів калібру 155-мм (стільки ж, скільки ФРН загалом наразі поставила), а також 8000 протитанкових мін (PARM). Також пакет озброєнь від Німеччини включає 60 високотехнологічних розвідувальних безпілотників різних типів, а також понад два десятки радарних систем для ідентифікації БпЛА противника

На Сумщині запроваджено новий евакуаційний маршрут

У Сумській області з’явився новий евакуаційний маршрут для українців, які повертаються з окупованих територій через РФ. Так, для українців, які повертаються з окупованих територій через контрольно-пропускний пункт Покровка, діє новий автобусний маршрут Суми – Полтава – Дніпро. Загалом зараз діють три евакуаційні маршрути (один залізничний і два автобусні). Окрім зазначеного, люди можуть щоденно скористатись потягом Суми – Київ, а також автотранспортом Краснопілля – Зернове (Харків). Безкоштовне перевезення забезпечують Укрзалізниця, а також благодійні організації.

Відплата за 128 ОГШБр. ЗСУ вдарили по нагородженню 810 бригади РФ на Донеччині

Сили оборони вдарили по 810 окремій бригаді морської піхоти РФ на окупованій Донеччині. Внаслідок успішної атаки Сил оборони було ліквідовано 25 росіян, ще понад 100. Зазначається, що сталося це в день ракетних військ і артилерії в РФ у момент нагородження російський військових на честь свята за два тижні після атаки на 128-у бригаду.

Аудит виявив порушення у військовій частині на Чернігівщині майже на 40 млн

Служба внутрішнього аудиту Міноборони провела перевірку однієї з військових частин у Чернігівській області та встановила порушення, що завдали державі збитків на суму 38,8 млн грн. Виявлено чотири випадки порушень, наймасштабніше – завищення вартості придбаних у 2022 році генераторів, воно призвело до збитків у 37,1 млн грн.

Депутат Ради зі Слуги народу намагався дати хабар Мустафі Найєму

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру депутату Верховної Ради. За версією слідства, він намагався підкупити голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма, повідомили НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Депутат, член комітету з питань антикорупційної політики нібито пропонував чиновнику біткоїни на суму 50 000 дол., а в обмін просив посприяти в отриманні грошей із фонду ліквідації наслідків збройної агресії на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету, в якому депутат продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту призупинено).

Рада зробила перший крок до збільшення штату НАБУ

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро. Його ухвалення є однією з вимог для вступу України до Євросоюзу. Наразі штатна чисельність співробітників НАБУ становить 700 осіб. Законопроєктом передбачається поетапне проведення конкурсів на заміщення додаткових вакантних посад: у 2024 році – на 100 посад; у 2025 році – на 100 посад; у 2026 році – на 100 посад.

Депутат з групи За майбутнє попався на спробі підкупити Кубракова і Найєма

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру депутату Верховної Ради, який, за даними слідства, пропонував хабар віцепрем’єр-міністру, міністру розвитку громад, територій та інфраструктури Олександру Кубракову та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. Підозрюваний попросив дати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 млрд грн. В обмін він запропонував відкат розміром 3-5% від вартості кожного контракту.

Словацькі перевізники заблокували рух фур через кордон з Україною

На території Словаччини перевізники 21 листопада заблокували рух вантажівок через пункт пропуску Вишнє Нємецьке. Блокування ініціювала та проводить Спілка перевізників Словаччини (UNAS). 

Підписано перші контракти на інвестиції з Данією

Перші контракти про інвестиції Данії в Україну вже підписані, однак подробиці поки не розголошують з міркувань безпеки. У той же час, багато данських корпорацій вже діють в Україні, і їм вдається підтримувати і навіть розширювати свою діяльність під час війни.Зокрема, компанія ДТЕК цього року запустила нову вітрову електростанцію Тилігульська на Миколаївщині. 

УЗ анонсувала нові рейси у 2024 році

Укрзалізниця презентувала новий графік руху потягів на 2024 рік. Основний акцент під час підготовки нового графіку руху було зроблено на покращенні дефіцитних сполучень: міжнародних та гірських. Буде призначено 14 нових рейсів: 11 внутрішніх та три міжнародні Дніпро – Хелм, Чоп – Відень та Чоп – Прага. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button