Події

Підсумки 18.07: Гроші на армію і саміт в Британії


Зміни до державного бюджету передбачають збільшення видатків на оборону; Зеленський взяв участь у саміті Європейського політичного співтовариства. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

В Україні посилять фінансування армії

Кабмін схвалив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн направити на потреби сектору безпеки та оборони. За інформацією голови комітету ВР з питань бюджету Роксолани Підласої, кошти будуть спрямовуватись на грошове забезпечення військових та на закупівлю військової та спеціальної техніки.

Уряд заборонив вимикати світло у прифронтовій зоні

Відтепер світло не вимикатимуть у населених пунктах у 20-кілометровій зоні біля кордону з Росією та Білоруссю, а також поблизу лінії фронту. Також Кабмін вдосконалює алгоритм, який забезпечить рівномірну черговість і тривалість вимкнень світла, щоб мінімізувати незручності для населення.

У ЗСУ прокоментували інформацію про Кринки на лівому березі Дніпра

Збройні сили України продовжують тримати оборону в районі населеного пункту Кринки на лівому березі Дніпра, а ситуація на даному напрямку є “не такою критичною”, як пишуть деякі медіа, заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Дмитро Лиховій. У той же час, він в, що більшість основних позицій українських військ в цьому селі “внаслідок інтенсивного комбінованого і тривалого вогневого впливу противника зруйновані вщент”. За його словами, село Кринки перетворилося на груду каміння і стало місцем в якому “фактично неможливо тримати оборону”. Лиховій не коментував втрати ЗСУ на цьому напрямку, але зазначив, що втрати Росян є більшими в 4-5 разів.

ЗСУ придушили штурм окупантів на Авдіївському напрямку

Українські десантники придушили штурм окупантів на Авдіївському напрямку. Ворог намагався атакувати піхотою на “мотолигах”. Їх помітила аеророзвідка, а “гарячу” зустріч влаштували оператори FPV-дронів. Техніка разом із екіпажем та десантом знищена вщент.

Українські військові вийшли з села Урожайне Донецької області

Сили оборони через те, що ворог зруйнував в Урожайному майже все, відійшли на інші позиції. Позиції українських захисників були зруйновані, і тримати там особовий склад було загрозою для життя наших військових.

У тимчасово окупованому Криму зазнала атаки російська база берегової охорони на озері Донузла

В результаті комбінованої атаки дронів було уражено і виведено з ладу штаб із пунктом управління, склад боєприпасів і техніки, електропідстанцію, технічні споруди, вогневі позиції ворога.

Володимир Зеленський взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти у Великобританії

На пленарній сесії IV саміту президент розповів про ситуацію на фронті та зазначив, що  завдяки мудрості наших воїнів і мудрості партнерів, які зняли обмеження на використання зброї поруч із кордоном, ЗСУ не дали Росії просунутися на Харківщині. Кремль пожертвував десятками тисяч своїх громадян, але не досяг нічого важливого і значущого. Зеленський застеріг від “мирних перемовин” за спиною України і закликав Європу до єдності.

В рамках візиту він зустрівся з королем Чарльзом ІІІ, новим прем’єр-міністром Кіром Стармером, урядовцями, керівниками оборонних компаній. Планується підписання міжурядової угоди про підтримку українського ОПК.

У межах участі в четвертому саміті Європейської політичної спільноти Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Президентом Республіки Сербія Александром Вучичем. Глава держави подякував за фінансову та гуманітарну допомогу для України, а також відзначив участь Сербії в першому Саміті миру та приєднання країни до Спільного комюніке. Володимир Зеленський та Александр Вучич обговорили розвиток двосторонніх відносин.

Україна уклала безпекову угоду зі Чехією

Чехія вже надала Україні військову допомогу на суму €400 млн й буде підтримувати з такою ж динамікою протягом 10 років дії документа. В угоді йдеться про співпрацю у виробництві боєприпасів, стрілецької зброї, БпЛА, РЕБ, важкої техніки, створення спільних підприємств. Чехія також зафіксувала партнерство з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення.

Україна та Словенія підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб у британському Вудстоку підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами. Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки. Зокрема, Словенія  виділить додаткові 5 млн євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму Зерно з України. Словенія вже надала Україні 13 пакетів військової допомоги і має намір зберегти такий рівень підтримки впродовж 10 років, поки діятиме угода.

Урсула фон дер Ляєн ще п’ять років буде головою Єврокомісії

Урсула фон дер Ляєн очолюватиме Єврокомісію наступні п’ять років. У четвер, 18 липня, Європейський парламент у Страсбурзі більшістю голосів переобрав 65-річну Урсулу фон дер Ляєн головою Європейської комісії. Політикиня обіймала цю посаду з 2019 року. Під час наступної каденції фон дер Ляєн на чолі ЄК найбільшим викликом залишатиметься захист від російської загрози та інтеграція України до ЄС. 

Суд відправив під варту прокурора, який брав хабар у 170 тисяч доларів за закриття кримінальної справи

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав запобіжний захід прокурору Офісу генерального прокурора України. Днями його викрили на отриманні $170 тисяч хабаря за закриття кримінального провадження та зняття арешту з майна, арештованого в межах цієї справи. Йому повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368 КК України – за це загрожує від восьми до 12 років увʼязнення з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Рада проголосувала збільшення акцизу на пальне

Верхова Рада проголосувала зміни до Податкового кодексу стосовно підвищення акцизів на пальне. Так, вже з 1 вересня ставки акцизу на бензин зростуть з 215,5 євро до 242,6 євро. Ставки на дизельне пальне зростуть зі 139,5 євро до 177,6 євро. Ставки на автогаз зростуть з 52 до 165 євро.

ВРУ рекомендувала дозволити уряду призупинити виплати за зовнішнім державним боргом

Бюджетний комітет Верховної Ради рекомендував ухвалити законопроєкт щодо надання уряду права на тимчасове припинення виплат за зовнішнім державним боргом. Це право може бути використано, якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 1 жовтня. Схоже технічне рішення застосовували в 2015 році, коли в травні ухвалили закон “Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом”. Тоді держава в кінці серпня домовилася з інвесторами і оголосила про завершення операції в листопаді. 

У Нью-Йорку на аукціоні Sotheby’s продали скелет динозавра за 44,6 мільйона доларів

Рослиноїдний стегозавр на прізвисько Апекс має 3,4 м заввишки і 8,3 м завдовжки від носа до хвоста, і “посідає одне з перших місць серед найповніших скелетів, коли-небудь знайдених”. Його придбав покупець, який побажав залишитися невідомим.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × three =

Back to top button