Події

Підсумки 17.04: Атака на Чернігів і допомога США


Джонсон пропонує виділити Україні 61 млрд доларів, а також передати далекобійні ракети ATACMS; Росія в Чернігові убила 17 людей, понад 60 – поранила. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Російські військові вдарили по Чернігову

Вибухи у місті пролунали ранком у середу. Була зруйнована восьмиповерхова будівля, пошкоджені чотири багатоповерхівки, лікарня, заклад вищої освіти, десятки авто. Російські війська вдарили по Чернігову трьома крилатими ракетами Іскандер.

У Чернігові кількість загиблих від ракетного удару зросла до 17. Загалом по допомогу до лікарів звернулись 78 людей, з них понад сорок залишились в лікарні. Пошкоджень зазнали понад 20 багатоквартирних будинків. Влада Чернігова оголосила четвер, 18 квітня, днем жалоби за загиблими внаслідок ворожого ракетного удару.

Зеленський відреагував на удар по Чернігову. Він зауважив, що цього не було б, якби Україна отримала достатньо засобів ППО та якби рішучість світу в протидії російському терору теж була достатньою.

Джонсон назвав дату голосування допомоги Україні

Голосування допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню відбудеться в суботу, 20 квітня. Законопроєкти будуть винесені на розгляд за структурованим регламентом, який дозволить процес внесення поправок, разом з четвертим законопроєктом, який включає в себе Закон про РЕПО, законопроєкт про TikTok, санкції та інші заходи, спрямовані на протистояння Росії, Китаю та Ірану.

Палата представників США опублікувала три окремих проєкти законів про допомогу Україні, Ізраїлю та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні. Законопроєкт про допомогу Україні передбачає асигнування 61 млрд доларів у зв’язку з війною в Україні, у т.ч. 23 млрд доларів на поповнення арсеналів США. Документ також наказує президенту США надати Україні ракети ATACMS. Голова держави має домовитися з Україною про відшкодування Києвом економічної допомоги, випливає з оприлюдненого тексту законопроєкту. Передбачається конфіскація російських активів для покриття витрат.

МВФ спрогнозував кількість населення в Україні

За оцінкою Фонду, наявне населення України у 2021 році становило 41,0 млн осіб. У 2022 році воно скоротилося до 35,0 млн осіб, у 2023 році – до 33,2 млн осіб. В організації вважають, що біженці, які втекли з початку війни за кордон, почнуть поволі повертатися. В МВФ вважають, що у 2025 роців Україні буде34,3 млн осіб, у 2026 році – 35,1 млн осіб, у 2027 році – 35,8 млн осіб.

Закон про мобілізацію опубліковано в газеті Голос України

Закон про мобілізацію опублікували в офіційному виданні Верховної Ради Голос України в середу, 17 квітня. Це означає, що він набуде чинності за місяць із дня, наступного після його оприлюднення. Таким чином, новий закон запрацює вже з 18 травня.

На аеродромі Кряж у російському місті Самара знищено транспортний вертоліт Мі-8

Гелікоптер окупанти застосовували для війни проти України, зокрема для перевезення зброї та особового складу. Вартість вертольоту такого типу може становити від 10 до 15 мільйонів доларів. 

В Криму на військовому аеродромі у Джанкої були знищені зенітні ракетні комплекси С-400 Тріумф і С-300

По аеродрому 39-го вертолітного полку 4-ї армії ВПС та ППО (в/ч 46453, Джанкой) було завдано удару двома тактичними балістичними ракетами MGM-140 ATACMS. Перший удар прийшовся по позиціям ЗРК С-400 Тріумф і знищив три пускові установки та РЛС, а другий – по пункту прийому та ремонту військової техніки 77-ї зенітної ракетної бригади (в/ч 33742, Краснодарський край РФ).

Безпілотники атакували важливі цілі у двох регіонах країни-агресора Росії – Татарстані і Мордовії

Безпілотники Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України атакували авіаційний завод ім. Горбунова у Татарстані. На цьому підприємстві ворог виготовляє та ремонтує бомбардувальники Ту-22М та Ту-160М. У Мордовії зазнав атаки дронів 590-й окремий радіотехнічний вузол військової частини №84680, розташованої у Ковилкіному. Головною ціллю став загоризонтний радіолокатор 29Б6 Контейнер. Ця РЛС має дальність виявлення цілей близько 3000 км та висоту виявлення понад 100 км. Відстань від українського кордону до місця ураження – близько 580 км. 

Експерти з’ясували, чи боїться світ ядерної війни

У Європі найбільше бояться ядерної загрози такі країни, як Італія, Португалія, Румунія. У світі – Індонезія, Нігерія, Еквадор, Сирія, Аргентина. В Україні, Ірані, Пакистані та Вірменії найвищий процент респондентів заявив, що такого ризику нема.

Грузія ухвалила закон про іноагентів у першому читанні

Парламент Грузії ухвалив у першому читанні скандальний законопроєкт про “іноземних агентів”, що викликав масові протести в країні. Законопроєкт вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, зареєструватися як агенти іноземного впливу. 

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Грузія може мати проблеми під час вступу до Євросоюзу через ухвалення скандального законопроекту про іноагентів, , оскільки закон не відповідає основним нормам і цінностям Євросоюзу.

Арку дружби народів у Києві дозволили демонтувати

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) визнало Монумент ознаменування возз’єднання України з Росією, розташований у Києві у Хрещатому парку таким, що підлягає знесенню. Експерти дійшли висновку, що монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, а тому становить загрозу національній безпеці України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three + one =

Back to top button