Події

Підсумки 17.02: Вихід з Авдіївки і план А

Підсумки 17.02: Вихід з Авдіївки і план А

Фото: Генштаб ВСУ

Україна вивела свої війська з Авдіївки

Сили оборони України вийшли з Авдіївки; У США є лише план А, який полягає в тому, аби підтримувати Україну усім, що їй необхідне. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Українські військові вийшли з Авдіївки  

Українські війська вийшли з Авдіївки Донецької області, щоб уникнути оточення та з метою збереження життя та здоров’я військовослужбовців. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Міністр оборони заявив, що українські військові винесли певні уроки після втрати міста Авдіївка у Донецькій області. У той же час він вказав на критичний брак боєприпасів та зауважив, зо Україна зможе повернути назад своє місто.

Президент відреагував на інформацію про вихід ЗСУ з Авдіївки

Володимир Зеленський заявив, що Україна здатна перемогти у війні проти Росії, але її дії обмежуються дальністю й достатністю озброєння. Він підкреслив, що ситуація в Авдіївці це підтверджує. Водночас, як він зазначив, вихід з міста був логічним та професійним рішенням заради життів військових.

Зеленський зв’язався з Байденом у Мюнхені

Президент Володимир Зеленський повідомив, що на Мюнхенській конференції з питань безпеки поговорив телефоном із лідером США Джозефом Байденом, зокрема і про подальшу підтримку України з боку Штатів. Байден наголосив, що підтримка України – це “підтримка демократії та свободи”, і треба разом захистити ці цінності.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс на спільній пресконференції із Зеленським заявила, що у керівництва Штатів є тільки “план А” у питанні подальшої підтримки України – забезпечити Сили оборони всім необхідним.

Знищено два винищувачі-бомбардувальники Су-34 та один винищувач Су-35

Підрозділи Повітряних сил знищили на Східному напрямку одразу три російських винищувачі. Про це повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Президент Чехії заявив, що знайшов 800 000 снарядів для України

Президент Чехії Петр Павел повідомив про 800 000 снарядів, які можуть бути відправлені до України протягом кількох тижнів, якщо буде фінансування. Павел заявив, що треба забезпечити надання Україні зброї та боєприпасів “з усіх можливих джерел”.

ЄС зможе поставляти Україні по 2 млн артснарядів щороку

Єврокомісар із питань фінансів Йоганнес Ган вважає, що з 2025 року Європейський Союз зможе виготовляти до двох мільйонів артилерійських снарядів для України щороку. Він акцентував, що до березня 2024-го ЄС зможе передати Україні 500 тисяч артилерійських боєприпасів. Він визнав, що ЄС не зміг виконати обіцянку про постачання мільйона снарядів Україні через проблеми з виробництвом.

Rheinmetall збудує в Україні завод по виробництву артилерійських снарядів

Новий завод буде випускати шестизначну кількість артилерійських снарядів калібру 155 мм на рік. Концерну Rheinmetall належатиме 51% акцій спільного підприємства, а українській компанії – 49%. Rheinmetall нині є найбільшим партнером України. Зокрема, у 2022 році група прийняла замовлення на суму близько 900 млн євро, а у 2023 році обсяг замовлень зріс приблизно до 2,5 млрд євро.

США через Естонію передадуть Україні 500 000 дол російських активів

Заступниця генерального прокурора Ліза Монако та генеральний секретар Естонії Тиніс Саар оголосили на Мюнхенській конференції з безпеки про передання майже 500 000 дол конфіскованих російських коштів для України.Ці активи були конфісковані у справі про мережу незаконних закупівель високоточних верстатів для військової промисловості РФ.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button