Події

Підсумки 16.01: Допомога Британії та загроза з півночі


Британія передасть українським військовим найбільший на сьогодні пакет військової допомоги; У Білорусі стартували навчання бойової авіації. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Великобританія передасть Україні сотні одиниць бронетехніки

Міністр Великобританії Бен Уоллес заявив про надання Україні найбільшого на сьогоднішній день пакету військової допомоги. Виступаючи в британському парламенті, міністр повідомив, що до складу цього пакету входитимуть не лише танки та гаубиці, а й бронетранспортери FV430 Mk3 Bulldog. Він підтвердив, що Україна отримає танкову роту Challenger 2, три десятки самохідних артилерійських установок AS90, сотні одиниць бронетехніки, десятки БПЛА.

Загроза з боку Білорусі наростає

Поблизу українського кордону розпочалося спільне льотно-тактичне навчання авіаційних підрозділів збройних сил Республіки Білорусь та Росії, які входять до регіонального угруповання військ із залученням бойових літаків обох країн. Таким чином, під виглядом спільного навчання противник посилив бойове авіаційне угруповання у Білорусі. З огляду на це зростає загроза завдання ракетно-авіаційних ударів саме з повітряного простору Білорусі.

У Білорусі зараз налічується близько 11 тисяч російських військових, але постійно йде їхня ротація. Цифра щодня змінюється через те, що відбувається ротація підрозділів Росії, а саме зараз 2-а мотострілецька дивізія виходить на територію Росії у Воронезьку та Білгородську області, а їй на заміну приходить 6-та мотострілецька дивізія.

Число жертв атаки на Дніпро зросло до 40

Кількість загиблих внаслідок ракетного обстрілу, здійсненого російськими військовими злочинцями 14 січня, зросла до 40 осіб. Серед жертв також троє дітей. Наразі врятовано 39 осіб, з них 6 дітей, травмовано 75 осіб, із них 14 дітей. Крім того, розшукується ще 30 людей.

СБУ назвала імена тих, хто вдарив по Дніпру

Українські спецслужби змогли встановити імена військових окупаційної армії РФ, причетних до ракетного удару по житловому будинку в Дніпрі 14 січня – це військовослужбовці 52 важкого бомбардувального авіаційного полку. Силовики підкреслили, що на кожного з тих, хто натискає “пуск”, кожного причетного до таких злочинів, чекає відплата.

Голова ОБСЄ відвідав Київ

Голова МЗС Північної Македонії та новий голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Буяр Османі приїхав до Києва.

Голова ОБСЄ відвідав зруйновану Бородянку на Київщині. Він підкреслив, що російські атаки спричинили величезні страждання до українського народу, і цим діям немає жодних виправдань.

Буяр Османі заявив, що Росія має негайно припинити війну проти України та вивести свої війська з території країни. Він засудив агресивні дії РФ проти України, включно з недавнім ракетним ударом по Дніпру і запевнив, що Україна залишатиметься головним пріоритетом головування Північної Македонії в ОБСЄ.

Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт подала у відставку

Вона вже багато місяців перебуває під вогнем критики. Опозиція звинувачувала її в некомпетентності, повільності у справі переоснащення бундесверу та невдалих виступах на публіці. Судячи з соцопитування, міністр не популярна в Німеччині. Так, зокрема, згідно з опитуванням, проведеним телеканалом ZDF, 60% німців підтримали б рішення про її відставку.

В Італії заарештували ватажка мафії Коза ностра

В Італії заарештували ватажка сицилійської мафії Коза ностра Маттео Мессіну Денаро, який ховався від поліції близько 30 років. За даними італійських ЗМІ, правоохоронці заарештували мафіозі на Сицилії у провінції Трапані. Це сталося у приватній клініці, де Денаро мав лікуватися.

У 2022 році суттєво збільшився світовий продаж електромобілів

Реалізація повністю електричних машин підскочила на 68% порівняно з попереднім роком – до 7,8 мільйонів одиниць. У Європі частка електромобілів у загальному обсязі продажів становила 11%, у Китаї – 19%. На електромобілі, а також гібридні автомобілі, що підключаються, припало в цілому 20,3% продажів машин на європейському ринку в 2022 році.

В Афганістані на тлі морозної погоди від обмороження загинули 24 особи

За даними місцевих ЗМІ, у центральних та північних регіонах країни вже кілька днів зберігається мінусова температура. До лікарень із симптомами переохолодження звернулися сотні людей. Крім того, несприятливі погодні умови спричинили загибель тисячі голів великої рогатої худоби.

В Італії померла відома актриса Джина Лоллобріджіда

Лоллобріджида – Великий офіцер ордену За заслуги перед Італійською Республікою, кавалер ордена Почесного легіону, офіцер ордену Мистецтв та літератури. Вона дебютувала у 1952 році, у французькому фільмі Фанфан-тюльпан, завдяки якому і прославилася. Кінострічка здобула призи Каннського та Берлінського кінофестивалів та принесла артистці світову славу.

Названі найрозумніші породи кішок у світі

Експерти назвали найрозумніші породи кішок. Зазначається, що ці тварини мають відносно невеликий мозок, але при цьому у них високий рівень емоційного інтелекту та готовності до адаптації. Для з’ясування найрозумніших порід, дослідники звернули увагу на здатність адаптуватися, рівень цікавості та потребу у розумовій стимуляції.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button