Події

Підсумки 15.10: Вибори в Польщі і зупинений наступ

Фото: РАР

У Польщі зафіксовано, ймовірно, рекордну явку на вибори

Поляки обирали 460 депутатів сейму та 100 сенаторів; ЦАХАЛ відклав наземну операцію в Газі. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

У Польщі пройшли вибори: кого обирали і хто був фаворитом

У Польщі відбулися парламентські вибори, за результатами яких буде обрано 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата). За останніми опитуваннями, п’ять політичних сил мають хороші шанси подолати прохідний бар’єр і потрапити до парламенту. Для партій він встановлений на рівні 5%, для блоків – 8%. Лідирує з підтримкою понад 30% коаліція консерваторів Об’єднана правиця на чолі з партією Право і справедливість (PiS), яка знаходиться при владі з 2015 року. Головний суперник PiS – центристська Громадянська коаліція, створена довкола партії Громадянська платформа Дональда Туска. Одночасно з парламентськими виборами у Польщі відбувся референдум з чотирма питаннями: щодо продажу державного майна іноземцям, підвищення пенсійного віку, польсько-білоруської стіни та допуску нелегальних іммігрантів з Близького Сходу й Африки.

Ізраїль відклав наземну операцію в секторі Гази через погану погоду

Армія Ізраїлю планувала почати наземну операцію в секторі Гази цими вихідними, але її довелося відкласти на кілька днів через погану погоду – вона заважає пілотам та операторам дронів забезпечувати підтримку наземних сил. Наступ ЦАХАЛ може стати найбільшою наземною операцією Ізраїлю після війни у Лівані у 2006 році. Десяткам тисяч солдатів накажуть захопити Газу та знищити її політичне та військове керівництво з угруповання ХАМАС. Ударні сили Ізраїлю будуть складатися не лише з піхоти, а й з танків, саперів, спецпризначенців. Сухопутні війська будуть прикриватися бойовими вертольотами, безпілотниками та артилерією з суші й моря. Операція може затягнутися на місяці.

У Секторі Газа повідомили про кількість жертв зіткнення

За тиждень бойових дій у секторі Газа загинуло принаймні 2 329 осіб і ще 9 714 отримали поранення. У цих даних не враховується ліквідація щонайменше 1500 терористів на території Ізраїлю. При цьому у самому Ізраїлі кількість нових жертв зростає несуттєво. Станом на ранок неділі загинуло понад 1300 ізраїльтян і понад 3400 отримали поранення і травми.

ЄС зробив заяву по Близькому Сходу

Країни-члени Євросоюзу у спільній заяві щодо загострення на Близькому Сході засудили дії ХАМАС проти Ізраїлю. Члени ЄС наголосили на важливості забезпечення захисту всіх цивільних осіб у будь-який час відповідно до міжнародного гуманітарного права, а також закликали ХАМАС звільнити усіх заручників.

Новий пакет військової допомоги США для України та Ізраїлю перевищить 2 млрд доларів

Новий пакет військової допомоги для Ізраїлю та України значно перевищить $2 мільярди. Таку заяву зробив радник адміністрації США з питань нацбезпеки Джейк Салліван в ефірі недільної програми FacetheNationкомпанії CBS, зазначивши при цьому, що президент США Джо Байден на цьому тижні буде вести інтенсивні переговори з Конгресом США щодо необхідності схвалення нового пакету військової допомоги.

МВФ створив фонд підтримки реформ в Україні

Міжнародний валютний фонд оголосив про запуск Фонду розбудови спроможностей для України – він охопить потреби реалізації плану щодо розвитку потенціалу України, здійснення реформ. Наразі донори вже виділили 14 млн доларів, ціль – зібрати 65 млн доларів.

Росія скинула бомби на Херсон, у місті були перебої з водою і світлом

Російська авіація в неділю, 15 жовтня, скинула дві авіабомби на Херсон, внаслідок чого у місті виникли перебої зі світлом і водою. Через пошкодження у деяких районах міста зникла електрика.

Алієв підняв прапор Азербайджану в головному місті Нагірного Карабаху

Президент Азербайджану Ільгам Алієв підняв прапор країни у місті Ханкенді. Крім того, він підняв азербайджанські прапори у Ходжали, Агдері та інших населених пунктах Карабаху, які повернулися під контроль Баку після проведення у регіоні військової операції. Таким чином Азербайджан відновив повний суверенітет над Карабахом.

У Німеччині збільшилася частка злочинів з контрабанди людей

У 2022 році в Німеччині 2728 осіб було затримано за підозрою в контрабанді людей, тоді як 2021-му їхня кількість становила 2132 особи. За період із початку цього року до 31 серпня німецька поліція затримала вже 1683 підозрюваних у контрабанді. Найчастіше підозрюваними в контрабанді людей виявлялися громадяни Сирії , також збільшилася кількість підозрюваних контрабандистів серед громадян Туреччини.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button