Події

Підсумки 15.09: Імпорт зерна і бої не вщухають

Фото: Unsplash

Єврокомісія скасувала ембарго на українське зерно

Україна погодилася запровадити правові заходи, щоб уникнути сплеску цін на зерно; Сили оборони мають частковий успіх у районі Кліщіївки. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського зерна

Єврокомісія вирішила не подовжувати заборону на ввезення українських зернових до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Однак Україні необхідно дотримуватись певних правил. Зокрема, Україна з 16 вересня має запровадити заходи з контролю за експортом чотирьох груп товарів, щоб запобігти будь-яким спотворенням на ринку сусідніх держав-членів.  Єврокомісія та Україна будуть відстежувати ситуацію навколо експорту зерна. 

Сили оборони звільнили Андріївку та мають успіх під Кліщіївкою

Сили оборони під час штурмових дій оволоділи Андріївкою, мали частковий успіх в районі Кліщіївки на Бахмутському напрямку. Під час штурмових дій Сили оборони завдають окупантам значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. Водночас на Бахмутському напрямку окупанти не полишають спроб прорвати оборону ЗСУ в районі Богданівки.

Коломойський отримав нову підозру

Його звинувачують у незаконних діях із засобами доступу до банківських рахунків, заволодінні чужим майном через зловживання службовим становищем організованою групою осіб, а також легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Слідство заявляє, що у 2013-2014 роках Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн, для цього він створив злочинне угруповання зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером.

СБУ затримала народного депутата Нестора Шуфрича

Нардепа затримали в його будинку в селі Козин Київської області. Шуфрич є фігурантом справи щодо російської шпигунської мережі.

За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, агента ФСБ, який координував російську агентуру в Україні, а у 2014 році втік до Москви. Одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава – нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни – нібито “один народ”. 

Печерський суд Києва взяв під арешт Шуфрича без можливості внесення застави. Йому призначили 60 діб. Перед цим йому оголосили підозру у держзраді. 

Януковича і Азарова судитимуть за державну зраду

Колишнього президента України Віктора Януковича та екс-прем’єр-міністра Миколу Азарова судитимуть через підписання так званих Харківських угод на користь Росії у 2010 році. Розслідування встановило, що Янукович, в порушення вимог Конституції та закону “Про міжнародні договори України”, 21 квітня 2010 року у Харкові підписав угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ на території АР Крим і Севастополю. Того ж дня Азаров підписав розпорядження про схвалення Кабміном так званих Харківських угод на користь Росії.

Кабінет міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2024 рік

Ключовий акцент проєкту – оборона й безпека нашої держави. Другим пріоритетом стане соціальна сфера. Видатки бюджету за цими статтями складуть 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніж цього року. Третім пріоритетом у Кабміні вказали медицину та освіту. Четвертим пріоритетом стане підтримка ветеранів. 

В Україні мільйони людей не мають доступу до питної води

Близько 11 мільйонів людей в Україні мають проблеми з доступом до води, санітарії та гігієнічних послуг. Про це заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП) Савіано Абреу.

Україні вдалося репатріювати на підконтрольну уряду територію тіла 51 загиблого оборонця

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у п’ятницю повідомив про повернення тіл 51 загиблого українського військового. За даними відомства, з початку повномасштабного російського вторгнення вдалося репатріювати тіла 1832 українських військових.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button